Pět Čechů propuštěných z Libanonu: Noviny tvrdí, že jsme byli obelháni

15.02.2016 9:05

Zpravodajský cíl cesty pěti Čechů, kteří byli následně uneseni v Libanonu, byl zřejmě jiný, než se dosud tvrdilo. Píše to dnešní vydání MF Dnes. Podle deníku vojenská rozvědka neříká o kauze pravdu ani lidem, kteří se na záchraně Čechů podíleli. V kauze bylo Česko donuceno pustit Libanonce podezřelého z terorismu Alího Fajáda.

Pět Čechů propuštěných z Libanonu: Noviny tvrdí, že jsme byli obelháni
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

Členové krizového štábu jsou podle MF Dnes přesvědčeni, že uváděný důvod cesty zpravodajce Martina Psíka je smyšlená legenda. Psík měl údajně získat informace o kuchaři uneseném v Libyi. Včera však ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pořadu Partie TV Prima uvedl, že mu není jasné, proč tajná služba posílala člověka do Libanonu se skupinou civilistů. Tato tvrzení řekl i přesto, že je členem Bezpečnostní rady státu, i přesto, že ministr obrany Martin Stropnický verzi o kuchaři uvedl veřejně. 

Podle zdrojů z krizového štábu však verze o výpravě „pokulhává“. Nezapadají do ní například zprávy od civilní rozvědky. Zároveň také není jasné, proč by Psík cestoval na své pravé jméno, což se běžně v tajných službách nedělá. „A na schůzkách krizového štábu zástupci armádní rozvědky kličkovali před otázkami policistů, kteří únos vyšetřují,“ podotýká také deník.

Lidé z vojenského zpravodajství si však za příběhem o uneseném kuchaři stojí dodnes. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…