Pět regionů ODS bude navrhovat lídry před kongresem

01.11.2012 6:58

Občanští demokraté v pěti krajích budou dnes večer na regionálních sněmech rozhodovat o tom, koho na víkendovém kongresu strany podpoří na předsedu a místopředsedy. Dva dny před brněnským celostátním sjezdem se na svém sněmu sejde pražská, středočeská, ústecká, plzeňská a jihočeská ODS. Vývoj v těchto regionech naznačí, jak si stojí předseda strany Petr Nečas i další uchazeči o místo ve vedení ODS.

Pět regionů ODS bude navrhovat lídry před kongresem
Foto: Martin Kovář
Popisek: V Polygonhousu proběhla Výkonná rada ODS

Mezi sledované regiony, kterými zmítají vnitřní spory, patří pražská a středočeská ODS. Nominaci na post místopředsedy ODS mají zatím z pražských obvodů ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a poslanec Boris Šťastný, ten ji ale zřejmě nevyslyší. Primátor Bohuslav Svoboda, který o kandidatuře rovněž uvažoval, boj nakonec vzdal. Jeho odpůrci by se mohli pokusit dále oslabit Svobodovu pozici ve vedení města a pokusit se o obměnu vedení pražské ODS.

Kdo nakonec kongres ovládne?

Sněm středočeské ODS může ukázat, jakou sílu mají rebelující poslanci ODS Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr ve vlastním regionu. Polovina oblastních organizací ve Středočeském kraji podporuje lídra strany Nečase, Tluchořova oblastní organizace Praha-východ navrhla na předsedu ministra spravedlnosti Pavla Blažka a kutnohorská ODS chce v čele strany Jiřího Pospíšila, ostatní oblasti nikoho na předsedu nepodpořily.

Na posty místopředsedů nominovaly středočeské oblasti více jmen. Jako zástupce regionu nejčastěji vybraly mladoboleslavského primátora Raduana Nwelatiho nebo exministra zemědělství Fuksu.

Podstatně přehlednější je situace v jihočeské a plzeňské ODS. Krajští lídři Martin Kuba a Jiří Pospíšil získají s největší pravděpodobností silnou podporu svého regionu pro místopředsednickou kandidaturu. Přestože se o Kubovi i Pospíšilovi spekuluje jako o možných Nečasových konkurentech na lídra strany, oba odmítli proti Nečasovi v přímém souboji stát. Jejich regiony se zřejmě před kongresem vysloví proto, aby byl Nečas předsedou.

Ústecká ODS asi vlastního kandidáta na místopředsedu mít nebude. Nominace by mohl získat ve straně populární teplický primátor Jaroslav Kubera, ten ale funkci v grémiu strany získal z titulu předsedy senátorského klubu a kandidovat na místopředsedu se nechystal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…