Petice zemědělců. Fiala ji má předat v Bruselu. Co s ní provede? Zkušený muž má jasno

20.02.2024 17:59 | Monitoring

Šéfredaktor Deníku TO Marek Stoniš glosuje na svém webu protesty českých zemědělců v české metropoli. Marná snaha farmářů a zoufalství premiéra Petra Fialy (ODS) i lidoveckého ministra zemědělství Marka Výborného. „Vláda se chová tváří v tvář zemědělským protestům tak hystericky, protože zelený úděl je pro ni nepřekročitelné dogma,“ říká Stoniš.

Petice zemědělců. Fiala ji má předat v Bruselu. Co s ní provede? Zkušený muž má jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace zemědělců, kterou zorganizoval Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy - Asociace samostatných odborů ČR

Zemědělci předali do rukou ministra Výborného petici s žádostí o okamžitém ukončení Green Dealu v Bruselu, o tom, že by ji však společně s premiérem předali předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové, se jim podle Stoniše může jenom zdát. „Nikomu ji samozřejmě nepředají, popřeli by totiž poslední zbytky své politické existence. O Green Dealu se prostě nediskutuje. Premiér Fiala zelenému blouznění plně propadl, na klimatické konferenci předloni v Egyptě,“ dodává v komentáři.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 46091 lidí
„Mohou se nám některé postavy, přisáté k protestujícím proti vládě na pražském Malostranském náměstí, zdát politicky podezřelé a jejich motivy průhledné, ovšem poslouchat nebo číst argumenty zemědělců, případně navázaných odborníků a vědců, kteří je podporují, stojí rozhodně za to – jsou stokrát věrohodnější a autentičtější než aktivistické chiméry o nutnosti snižovat evropskou uhlíkovou stopu kvůli ochlazení planety,“ upozorňuje šéfredaktor TO.

Společná evropská zemědělská politika podle něj nemá totiž s ochranou klimatu ani přírody vůbec nic společného. „Jde o ideologii, zaměřenou proti prosperitě, podnikání a tržním vztahům, která si klade za cíl kromě jiného přerozdělit ohromné finanční prostředky do rukou vybraných zájmových a politických skupin a ideologickým vymýváním mozků vychovat nového, lepšího, zeleně uvědomělého federalizovaného Evropana,“ uvádí Stoniš.

„Vysvětlení, proč se vláda chová tváří v tvář zemědělským protestům tak hystericky, je prosté: zelený úděl je pro ni nepřekročitelné dogma, lze jen opatrně a konstruktivně diskutovat o jeho kosmetických úpravách, vylepšeních, ale žádat jeho zrušení je výrazem antisystémového chování protistátních živlů, ‚které to s naší zemí nemyslí dobře‘, jak už ostatně napsala lídryně hnutí STAN do Evropského parlamentu Danuše Nerudová.

Vraťme se na konec osmdesátých let, výraz Green Deal zaměňme za socialismus nebo perestrojku, Petra Fialu za Milouše Jakeše, Marka Výborného za Vasila Biľaka – a máme před očima staré známé kulisy v křečích se zmítajícího režimu s komickými politiky, kteří ztratili soudnost a schopnost vnímat realitu,“ zakončuje Marek Stoniš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

&&&, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDEN , 20.02.2024 19:05:36
Ten předá velké kulové on jezdí do BRUSELU tomu starému leinu olizovat mandle

|  5 |  0

Další články z rubriky

Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

20:00 Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

Do konce května probíhá veřejné projednávání nových školních osnov, které od loňského podzimu reform…