Petr Bystroň z Alternativy pro Německo apeluje na Sobotku: Neustupujte Merkélové!

21.08.2016 12:18

Německá kancléřka Angela Merkelová možná ve čtvrtek v Praze přesvědčí Bohuslava Sobotku, že česká vláda musí přijímat uprchlíky. Jde o 2 691 lidí, kteří trčí v Řecku a podle kvót EU by měli být přiděleni České republice. Praha se ale brání, a neuspěje-li Merkelová, bude to neúspěch pro ni a úspěch pro Petra Bystroně, bavorského zemského předsedu populistické Alternativy pro Německo (AfD), píše německý list Welt. Zprávu převzala ČTK.

Petr Bystroň z Alternativy pro Německo apeluje na Sobotku: Neustupujte Merkélové!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Bystroň je sice v Německu neznámým politikem, ale v Česku má jméno. V květnu ho přijal mluvčí prezidenta Miloše Zemana a pochválil ho za to, že podporuje „odmítavý postoj prezidenta vůči migračním kvótám“. Od té doby, píše Welt, Bystroňova hvězda v Česku stoupá. V rozhovorech a příspěvcích pro velká česká média varuje Čechy, aby si přijetím uprchlíků nezavlekli do země teroristy.

Deník připomíná, že Bystroň je synem českých exulantů, kteří odešli do tehdejšího západního Německa v roce 1987. „Možná chce čtyřiačtyřicetiletý muž, který mluví česky, slovensky a polsky, svými útoky proti přijímání migrantů rozšířit spolek evropských pravicových populistů na východ,“ domnívá se Welt.

Bystroň touží po spolupráci všech „eurokritických stran v Evropě“

Na západě Evropy spolupracují AfD, rakouští Svobodní (FPÖ) a francouzská Národní fronta (FN) Marine le Penové, ale na východě, i když i tam panuje neonacionalismus, se takové spolupráci nedaří, brání tomu časté resentimenty východoevropských pravicově populistických stran. Proto nechtějí rakouští Svobodní spolupracovat s českými pravičáky a FN a britští euroskeptici UKIP se nepřátelí s Poláky.

A navíc euroskeptické a protimigrační strany nejsou sjednoceny ani v Evropském parlamentu. UKIP je v jiné frakci než Svobodní a Národní fronta. Europoslanci AfD jsou v jiných frakcích. A pravicově liberální ODS z Česka, s níž chce Bystroň do budoucna navázat spolupráci i mimo Brusel, sedí ještě jinde.

Bystroň touží po spolupráci všech „eurokritických stran v Evropě“, jak řekl nedělníku Welt am Sonntag. V Evropském parlamentu by podle něj měly všechny takové strany spolupracovat v jedné frakci nejpozději v roce 2019, kdy budou příští volby do EP. A měl by je sjednocovat dvojitý vnější nepřítel – Brusel a přijímání uprchlíků. V této oblasti je věrným spojencem AfD bývalý český prezident Václav Klaus, píše Welt a připomíná, že Klaus byl v minulosti hostem sjezdu AfD.

Řecko je prý nedbalé vůči uprchlíkům

Bystroň prý oceňuje odmítavý postoj zemí Visegrádské čtyřky (Česka, Slovenska, Maďarska a Polska) vůči přijímání uprchlíků, protože tím jejich vlády „naplňují vůli svých občanů“. Pro Bystroně je Visegrád protipólem evropské politiky Angely Merkelové.

„To, že státy Visegrádu společně hlasují v oblasti migrační politiky, je evropská spolupráce v nejlepším slova smyslu. Ale protože neodpovídá zájmům Merkelové, je Visegrád v Berlíně považován za nepřátelské uskupení a napadán,“ cituje list Bystroně.

List podotýká, že tolik sympatií pro V4 by mohl být pro Bystroně i problém, protože by rád rozšířil společenství národních konzervativců i na Balkán a do Řecka. „Ale když si dlouhodobě nedbalé Řecko pouští za hranice uprchlíky, teď nemůže chtít, aby je přijímaly jiné země,“ říká Bystroň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…