Petr Fiala: Obnovme jednání o jmenování profesorů

15.05.2015 17:00

Exministr školství a současný předseda ODS Petr Fiala se na svém blogu na stránkách Aktuálně.cz rozepsal o tom, co si myslí o neochotě prezidenta Miloše Zemana jmenovat nové profesory.

Petr Fiala: Obnovme jednání o jmenování profesorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Fiala se v úvodu věnuje tomu, jak mu prezident Zeman jakožto ministru školství sdělil, že nejmenuje Martina Putnu profesorem, protože nesouhlasí s jeho názory a způsobem, jakým je vyjadřuje. „S mnohými Martinovými názory sice nesouhlasím ještě více než prezident, ale to vůbec není důležité,“ říká. O tom, kdo má být profesorem, podle něj nemají rozhodovat prezident nebo ministr. „Rozhoduje o tom vědecká rada vysoké školy v tak složitém a dlouhém řízení, že už důkladnější nelze ani vymyslet,“ zlobí se politik, který je sám profesorem.

Martin Putna se podle Fialy stát profesorem musel. A to nejen protože splnil podmínky a protože ho profesorem chtěla Univerzita Karlova, ale také proto, aby nevznikl precedent, že prezident profesora jmenovat nemusí. „ Prezidenta jsem přesvědčil – nepopírám, že v náročném vyjednávacím procesu, s Milošem Zemanem to není lehké – a profesoru Putnovi jsem dekret předal,“ vzpomíná Fiala, který není spokojen s tím, že nynější ministr školství Marcel Chládek nezvolil stejnou metodu. „Bylo mi ale jasné, že prezident Zeman to dříve či později zopakuje, bude-li se mu to hodit. Proto jsem připravil návrh novely vysokoškolského zákona, kdy by jmenování podepisoval ministr,“ říká.

Zbavme prezidenta této funkce

Podle Fialy v naší zemi, která miluje tituly a kde už skoro každý nějaký má, je titul profesora nejvíce, čeho lze dosáhnout. Je nadán určitými akademickými právy, může garantovat obory, dotvářet komise, zaštiťovat projekty, a je tak i cenným zbožím na akademickém trhu. Na profesory jmenované prezidentem si pro to všechno nenecháme sáhnout. Důstojnost profesora posvěcujeme důstojností hlavy státu a tak to má být napořád, zní od většiny akademické obce.  „Není to tak, tvrdím dlouhá léta já, bez ohledu na to, co zrovna dělá Miloš Zeman. Říkal jsem to už v době, kdy se procházel po Vysočině jako podle svých slov spokojený důchodce,“ reaguje trochu překvapivě Fiala.


Český způsob ustanovování profesorů je podle něj neobvyklý. „Vlastně ho kromě Slovenska nikde nenajdete,“ podotýká exministr. Ve světě má profesor funkci, kterou vykonáváte na konkrétní instituci. Proto se jím zpravidla stanete na základě výběrového řízení. Prestiž profesora je daná jen a pouze jeho vědeckými a pedagogickými kvalitami a prestiží školy, na níž působí. „V normálním akademickém světě jste dobrý prostě proto, že píšete dobré texty a je za vámi ‚škola‘ vašich absolventů. Nikdy ne proto, že vám nějaký papaláš podepíše papír, že jste profesor. Nechápu, proč si u nás myslíme něco jiného,“ píše Fiala, podle něhož jen podléháme iluzi a živíme mýty.

Zeman může pomoci

Jmenování hlavou státu podle předsedy ODS je monarchistický přežitek. „Nejsem pro účelové změny zákona, když někdo nedělá, co má. Ale současnou krizi využijme ke změně,“ burcuje emeritní rektor Masarykovy univerzity.

Miloš Zeman svým nepřijatelným jednáním může podle Fialy pomoci v jedné věci. Tou je znovu vést uvnitř akademické obce a ve veřejnosti seriózní debatu o tom, co znamená být profesorem a jaké profesory pro rozvoj našeho akademického života vlastně potřebujeme. „Jako profesor v politice dodávám, že by to za nás neměli dělat politici,“ řekl na závěr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…