Petr Fiala: Zeman s kandidáty profesury nejedná eticky

14.01.2014 20:15

Co si myslí Petr Fiala, očekávaný favorit v nadcházející volbě nového předsedy ODS a někdejší politolog a ministr školství, o současné politické situaci? Jaká bude opoziční role občanských demokratů? S otálením při jmenování profesorů se podle Petra Fialy prezident republiky nechová eticky.

Petr Fiala: Zeman s kandidáty profesury nejedná eticky
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Čtvrt roku od voleb je situace v naší republice podle Petra Fialy zvláštní, i proto, že je u moci vláda, která vzešla spíše z vůle prezidenta než z vůle Poslanecké sněmovny. „Upřímně řečeno nejenom jako politolog, ale dnes i jako opoziční politik říkám, že se těším na to, až budeme mít normální fungující politickou vládu, ke které budeme moci také vytvářet regulérní opozici.“ Současný stav totiž podle jeho názoru demokracii neprospívá. Řekl to v rozhlasovém rozhovoru Impulsy Václava Moravce.

Připomněl, že sám odmítl nabízenou účast v Rusnokově kabinetu, jelikož takto sestavenou vládu nepovažoval za dobré řešení, když ještě byla deklarována politická většina v Poslanecké sněmovně. Dodal, že si všichni musíme přát standardní poměry, tedy vládu vzešlou z většiny v dolní komoře.

Novou opoziční roli občanských demokratů vidí jejich možný vůdce v rámci zavedeného politického systému. „Budeme věcnou, konstruktivní a kompetentní opozicí,“ uvedl. Povzdechl si však, že státní rozpočet byl přijat bez parlamentní diskuse, v čemž vidí riziko do budoucna. „Opozice neměla možnost se s jednotlivými kapitolami seznámit a vzdala se jí i koalice,“ posteskl si.

Mateřské školy vs. vysokoškolský zákon

Designovaný ministr školství Marcel Chládek z ČSSD představil plán své strany na vedení rezortu již dříve. Jedním z hlavních bodů je zvýšení počtu míst v mateřských školách, na něž má navázat povinný poslední rok docházky do těchto zařízení. Podle bývalého ministra školství Petra Fialy je naopak zbytečný. Opravdové potíže vidí v jiných oblastech. „To je třeba reforma vysokoškolského prostředí, způsob financování regionálního školství či celá řada obecnějších témat,“ vyjmenovává.

Zároveň podle Marcela Chládka dojde k úpravám Fialou navržené novely vysokoškolského zákona. „Není reforma jako reforma. Můžete něco vymyslet, dát to na papír a prohlásit to za reformu. To, co jsme připravili my, byl návrh, který vycházel z dlouhých diskuzí mezi odbornou akademickou veřejností a který hlavně, když jsme ho dovedli do konce, byl projednán s reprezentacemi vysokých škol,“ kontruje Petr Fiala. Marcel Chládek tak de facto znovu otevírá již uzavřenou diskusi a Petr Fiala se při tom obává opoždění reformy, jež je podle něj nezbytná.

Nekonečný příběh jmenování profesorů

Prezident republiky se na jaře uplynulého roku domluvil s ministrem Fialou na novele jmenování profesorů, která by z něj tuto kompetenci sňala. Vzhledem k pádu vlády a rozpuštění sněmovny však k naplnění dohody nedošlo. „Nemáme politickou dohodu na tom, jak to má být a nemáme upravenu legislativu. Ale máme přes 80 lidí, kteří udělali všechno, co měli, a čekají na to, až budou profesoři. Podle mě, je-li ta stávající legislativa taková, jaká je, je povinností pana prezidenta, povinností, která možná není nikde předepsaná, ale která je do značné míry etická, ty lidi nyní profesory jmenovat,“ myslí si bývalý ministr. „Vůči lidem, kteří prošli profesorským řízením, se podle mě nechová dostatečně odpovědně,“ dodal.

Podle Petra Fialy, dokud platí stávající legislativa, tak i když se to prezidentovi nelíbí, tak by se měl překonat a měl by kvůli osudu těchto jednotlivců nyní návrhy na jmenování profesorů podepsat.

Stínová vláda

„Jsem přesvědčen, že ODS musí mít stínovou vládu, že hlavně musí mít jasně stanovené mluvčí pro jednotlivé politické oblasti. Bez toho bychom asi těžko mohli být opravdu kvalifikovanou opozicí,“ věří kandidát na předsedu strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…