Petr Fiala se pustil do Sobotky: Pokud podpořil Junckera ve funkci...

09.07.2016 12:01

ODS kritizuje premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) za to, že údajně důrazně přesvědčoval Jeana-Claude Junckera, aby setrval ve funkci předsedy Evropské komise.

Petr Fiala se pustil do Sobotky: Pokud podpořil Junckera ve funkci...
Foto: David Daniel
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala v Brně

Pokud je to skutečně pravda, pak je to podle šéfa strany Petra Fialy výsměch všem, kteří volají po reformě Evropské unie. „Opravdová reforma EU může proběhnout jen tehdy, pokud se ji nebudou účastnit ti, kteří současnou krizi EU způsobili. Pan premiér nepochybně ví, že s Jeanem-Claudem Junckerem žádná opravdová reforma není možná. Svou podporou současného předsedy Evropské komise dal tedy jasně najevo, že si žádnou reformu EU vlastně nepřeje,“ uvedl Fiala.

Vláda svými vnitřními spory oslabuje pozici ČR

Podle expertky ODS pro evropské záležitosti Adély Kadlecové se premiér Sobotka svým přesvědčováním Jeana-Clauda Junckera, aby setrval v čele Evropské komise, přihlásil k dosavadnímu směřování EU a stále užší integraci za každou cenu. „Takový postoj nás nutně vede k zpochybnění jeho slov o nutnosti reforem EU,“ podotkla Kadlecová.

Podle ní se navíc ukazuje, že vláda není v otázce podpory vedení Evropské komise jednotná. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si totiž přeje Junckerův odchod. „Vláda tak svými vnitřními spory značně poškozuje a oslabuje pozici ČR v nadcházejících jednáních o budoucnosti evropské spolupráce,“ upozorňuje Kadlecová.

Na to, že premiér Bohuslav Sobotka důrazně žádal šéfa Evropské komise (EK) Jeana-Clauda Junckera, aby ve své funkci určitě zůstal, upozornila agentura ČTK s odvoláním na rozhovor, který poskytl Juncker dnešnímu vydání německého týdeníku Spiegel.

Český premiér mě zapřísahal, abych zůstal v úřadu

V rozhovoru, který je zároveň veden také s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem, Juncker odpovídá mimo jiné na dotaz týkající se volání po jeho odchodu, které zaznělo od politiků v Polsku nebo v České republice. Šéf EK v odpovědi říká, že na poslední Evropské radě seděl několik hodin vedle polské premiérky Beaty Szydlové.

„O odstoupení neřekla ani slovo. A český premiér mě při nedávné návštěvě zapřísahal, abych určitě zůstal v úřadu,“ uvedl Juncker.

Zaorálek nedávno vyjádřil v souvislosti s referendem o vystoupení Británie z Evropské unie přesvědčení, že Juncker není mužem na svém místě. Sobotka se na konci června vyslovil pro změnu fungování celé Evropské unie a Evropské komise, zároveň ale poznamenal, že v tuto chvíli by bylo nešťastné pouštět se do personálních bitev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…