Petr Gazdík srovnal Andreje Babiše s Adolfem Hitlerem

17.07.2017 9:02

„Vyhodnocujeme to,“ přiznal předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík k otázce společné koalice s lidovci ve sněmovních volbách. Dvojkoalice se totiž stále potácí pod deseti procenty nutnými pro vstup do Poslanecké sněmovny. Rozhovor vznikl pro časopis Týden.

Petr Gazdík srovnal Andreje Babiše s Adolfem Hitlerem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Petr Gazdík

Úvodem rozhovoru pohovořil Gazdík o klipu, v němž spolu s lidoveckým šéfem Pavlem Bělobrádkem nejprve jako malí kluci a následně jako dospělí muži jdou společnou cestou. „Cílem klipu bylo vzbudit emoci, ať už pozitivní, nebo negativní. Emoce obojího typu bezesporu vzbudil. Tady vidíte, jak vypadá moderní křesťanská demokracie v praxi,“ zmínil Gazdík s tím, že v klipech budou zřejmě pokračovat. Další již natočili místopředsedové Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Vít Rakušan (STAN).

Gazdík nadále věří, že dvojkoalice bude pokračovat. I přes průzkumy, neboť on sám má prý zkušenosti, že Starosty vždy průzkumy podceňovaly. „My si věříme, ten projekt má potenciál nad deset procent,“ řekl. „Naším úkolem je teď soustředit se na regionální kampaň, aby lidé věděli, že ‚ten Franta z vedlejšího města‘ kandiduje za koalici, a případně to sdělili i průzkumovým agenturám,“ dodal.

Anketa

Je v České republice svoboda slova?

5%
95%
hlasovalo: 7349 lidí

Jak pak zmínil, oficiálně žádný požadavek o ukončení dvojkoalice nezazněl. „My držíme koalici a respektujeme usnesení sněmu STAN i sjezdu KDU-ČSL. Jasně, zaznamenali jsme různá prohlášení, nejhlasitější Jiřího Čunka, aby šli Starostové na kandidátky KDU-ČSL. Neformálně jsme o těchto výrocích mluvili a samozřejmě jsme probírali i nepříznivé průzkumy, ale žádný požadavek na ukončení koalice nepadl,“ řekl jasně. 

Pak dodal, že v případě, že by se došlo k závěru, že je něco v nepořádku, bude snaha to řešit. „Třeba za předpokladu, že bychom měli velmi vážné indicie, že tady Andrej Babiš může sestavit jednobarevnou vládu,“ řekl. Čas je podle něj do chvíle, kdy se oficiálně uzavírají kandidátky do Poslanecké sněmovny.  

Do předsedy hnutí Andreje Babiše (ANO) si pak rýpl ještě v souvislosti s jeho knihou O čem sním, když náhodou spím. Nazval ji totiž „Mein Kampfem“, což je kniha sepsaná Adolfem Hitlerem. „Andrej Babiš teď do svého 'Mein Kampfu', který nedávno představil pod názvem O čem sním, když náhodou spím, napsal, že by rád rušil obecní rady a zastupitelstva, aby mohl vládnout soudruh předseda místního národního výboru, který se nepotřebuje s nikým radit. To se Starostům hrubě nelíbí, stejně jako Babišovy představy o demokracii. Považuji to za nebezpečné. Takže s Andrejem Babišem ne. Tečka,“ uzavřel se slovy, že česká politická scéna však potřebuje trochu odvahy. 

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…