Petr Hájek odkrývá, proč musel zůstat David Rath tak dlouho ve vazbě

04.01.2014 14:12

Ústavní soud rozhodl, že David Rath byl ve vazbě příliš dlouhou dobu a otevřel tak možnost pro odškodnění vězněného exposlance. Podle šéfredaktora serveru Protiproud.cz Petra Hájka jsou mainstreamová média rozsudkem šokována, a tak vše bagatelizují. Ve skutečnosti se prý jedná o další bitvu v probíhající mocenské válce v naší zemi.

Petr Hájek odkrývá, proč musel zůstat David Rath tak dlouho ve vazbě
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek v pořadu Máte slovo

Hájkovi nejde o vinu či nevinu Ratha, posouzení nechává na nezávislém soudu. Ten ovšem v tomto případě nefunguje. „Již celé vyšetřování, na němž odstartovala svou – pro udržení zdání zbytků demokratických poměrů v naší zemi hrůzostrašnou – `hvězdnou` kariéru prokurátorka Lenka Bradáčová a její policejní dvojník Robert Šlachta, je od počátku skandální,“ tvrdí Hájek.

Nekonečně natahovaná vazba i dosavadní průběh procesu dává údajně Hájkovi za pravdu. David Rath se nedočká spravedlivého procesu.

Senát ÚS nebyl ve výroku o Rathovi konzistentní. Noví soudci přehlasovali starého

Hájek poukazuje na to, že se ústavní senát neshodl na výroku. Dva noví soudci, nedávno jmenovaní prezidentem Milošem Zemanem, Ludvík David a Kateřina Šimáčková přehlasovali předsedkyni senátu Ivanu Janů.

Ta oponovala propuštění Davida Ratha ze tří důvodů. Chtěla dát najevo konzistentnost výroků Ústavního soudu, protože dosud byly všechny Rathovy námitky odmítány.

Rath musel zůstat ve vazbě na přání soudcokracie a aby nemohl mluvit ve sněmovně

Dle Hájka je pak Janů prototypem vítězící „soudcokracie“, která spolu s hlavními prokurátory a částí policie začala od roku 2009 přebírat politickou moc v zemi. O ústavní práva obviněného tedy nejde, důležitější je solidarita s rozhodnutími jiných soudů.

Třetím důvodem je, že Rath musel prožít léto ve vazbě z velmi podstatných politických příčin. Dokud existovala sněmovna, v níž vykonával poslanecký mandát, musel zůstat stranou. „David Rath se za žádných okolností nesměl dostat k řečnickému pultu a do objektivů televizních kamer. Hrozilo totiž, že tento zdatný řečník by si snadno dokázal naklonit veřejné mínění,“ předpokládá Hájek.

Propuštění se Rath dočkal až po ustavení nové Poslanecké sněmovny

Nyní, kdy byla ustavena nová Poslanecká sněmovna, mohl být Rath jako řadový občan propuštěn. Média mu mohou věnovat pozornost podle uvážení vedení redakcí. Na parlamentním řečništi by se ovšem Rathovi pozornost věnovat musela.

Rath seděl ve vazbě, zatímco média v očích veřejnosti zafixovala jeho zločin. Nález Ústavního soudu ovšem bude mít vliv na podle Hájka nespravedlivý proces s Davidem Rathem. Bývalý poslanec a hejtman přesto bude odsouzen spolu s dalšími obviněnými. „Investice do této ohavné hry byla již příliš vysoká. Nůž bradáčovské gilotiny je vytažen již příliš vysoko,“ varuje Hájek.

Exposlanec Rath má velkou šanci v odvolacím procesu

Odvolací proces ale může být jiný. Pokud se v našem prostředí odvolává obviněný, u něhož ÚS shledal porušení práv na obhajobu a spravedlivý proces, není to málo. Je to důvod k optimismu, ale i zde Hájek varuje. Zejména před spojenci Andrej Babiš – Miloš Zeman a Miloš Zeman – předseda ÚS Pavel Rychetský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…