Petr Hájek se podíval na vousatého Nečase. A napsal, že bychom se měli stydět

22.08.2013 11:02

Bývalý vicekancléř exprezidenta Václava Klause Petr Hájek na svém serveru Protiproud.cz komentuje neslavný konec expremiéra Petra Nečase (ODS). Při pohledu na to, jak neoholený Nečas prchá ze sněmovny, prý na chvíli pocítil až lítost.

Petr Hájek se podíval na vousatého Nečase. A napsal, že bychom se měli stydět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Osud Petra Nečase zpečetila kauza jeho spolupracovnice a přítelkyně Jany Nagyové. Před pádem vlády byl na vrcholu kariéry: premiér, předseda velké strany, otec velké rodiny. Během dvou měsíců ale ztratil všechno. Rodinu, společenské postavení, kredit "pana Čistého" a podle Hájka pravděpodobně také některé z přátel.

Když Nečas opouštěl sněmovnu, jeho dlouholetí kolegové si ho prý ani nevšimli. "Při tom pohledu jsem ucítil nejprve lítost nad bláznivým osudem tohoto podivného muže. Pak srdce přehlušil hlas rozumu: Může si za to přece především on sám!" píše Hájek. Sám prý otevřel Pandořinu skříňku, když pustil do ODS ty, kteří ji museli nutně zničit. Jako dva typické příklady uvádí šéfredaktor Protiproudu Jiřího Pospíšila a Bohuslava Svobodu.

  • Celý text Petra Hájka na webu Protiproud čtěte ZDE.

Zatímco Svoboda zničil ODS v Praze, Pospíšil stvořil model nejvyšších státních zástupců Zeman - Bradáčová - Ištvan, který Nečas přikryl svou autoritou. Když potom Pospíšila odstavil, zůstala po něm jím ustavená struktura. A to bylo podle Hájka to nejhorší, co mohl udělat. "Teď měl v zádech nejen nikým nekontrolovaný represivní aparát, ale také svého Nerona ve vlastních řadách," dodává.

Měli bychom se stydět všichni

Jinak to prý skončit nemohlo - předseda vlády byl odposloucháván a sledován. A pak už to šlo ráz na ráz, pokračuje Hájek. Ovšem rezignaci na premiéra považuje za zbytečnou a ukvapenou. "Miroslav Kalousek by na jeho místě byl premiérem dosud," podotýká.

Poslední fotku expremiéra, kde jindy upravený politik zarůstá vousem a která obletěla česká média, by prý měli mít jeho političtí soupeři na nočním stolku jako varování. "Příběh Petra Nečase je samozřejmě varující pro nás všechny. Vidíme na něm sami sebe na troskách zničené politiky. Tak známý je ten obraz: Ten, který pustil psy ze řetězu, je jimi roztrhán," píše bývalý vicekancléř.

Šéfredaktor Protiproudu se domnívá, že Nečas pravděpodobně žádný zákon neporušil, nicméně je odsouzen, zničen a svou tvář halí do vousů jako zločinec. Všichni bychom se za to prý měli stydět.

"A pokud část veřejnosti má z toho pohledu pocit zadostiučinění, je na tom obdobně jako ti hloupí politici. Ti, kteří ho nesnášeli a teď se radují. Ale i ti, kteří mu podkuřovali a plácali ho do poslední chvíle po zádech a teď raději přejdou na druhou stranu ulice, aby ho nemuseli potkat. Měli bychom se za to stydět všichni. Nebo alespoň ti z nás, kteří spoléháme na spravedlnost Boží. Petr Nečas na místě prvním. Je jedním z nás," uzavírá Petr Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…