Petr Hájek sleduje zděšení po propuštění Davida Ratha: Je jasné, o co teď jde

13.11.2013 9:31

Propuštění Davida Ratha a zejména vyděšená reakce státního zástupce Petra Jiráta podle šéfredaktora serveru Protiproud.cz Petra Hájka jednoznačně ukázaly, o co v celé kauze od začátku šlo. Očekávané posílení moci prokurátorské party je prý ohroženo, a proto její protagonisté dostávají strach a začínají prozrazovat, o co jim jde.

Petr Hájek sleduje zděšení po propuštění Davida Ratha: Je jasné, o co teď jde
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek v pořadu Máte slovo

Anketa

Máte radost z propuštění Davida Ratha?

80%
20%
hlasovalo: 10861 lidí

Po půldruhém roce lámání a „zapeklitého vyšetřování“ byl z vazby propuštěn stále ještě oficiálně nevinný David Rath. Pro srovnání Hájek uvádí, že Norimberský proces s nacistickými zločinci trval všeho všudy jedenáct měsíců.

Na počátku kauzy přitom vše svědčilo pro krátký proces. Jednoznačné důkazy kalibru přímého přistižení s penězi, velkolepý zátah na mnoho dalších osob. Jenže pak se případ začal vléct a obvinění byli po celou dobu drženi v ponižujících podmínkách, horších než vězení pro pravomocně odsouzené. Už to samo o sobě, je-li tomu člověk vystaven po dostatečně dlouhou dobu, samozřejmě znesnadňuje obhajobu.

„Obviněný nemá také příležitost hovořit s veřejností, zatímco tu skrze média státní zástupce s policií – jako v tomto a dalších podobných případech – intenzivně masírují svou verzí, `úniky odposlechů` a spekulacemi,“ upozorňuje na metody zvyšování „společenské objednávky“.

Celý text na webu Protiproud ZDE.

Nyní však byl Rath propuštěn a Hájek se zamýšlí nad důvody. Odkryl je prý nechtěně státní zástupce Jirát svým prohlášením, že důvodem je zřejmě fakt, že případ nyní dostal jiný soudce, neboť ten první akceptoval, že Rath jako hejtman zklamal a může zklamat i podruhé a potřetí.

Hájek k tomu poznamenává, že státní zástupci v tomto vyhledávání ochotných soudců mají značný cvik, takže například Ivo Ištvan za tímto účelem nechal obviněné ze svého slavného případu za tímto účelem převést dokonce do Ostravy. „Jirátovo zděšení pramení tedy primárně z toho, že se `cosi` zvrtlo a stížnost proti vazbě posuzoval `nezasvěcený` soudce,“ píše Hájek.

Další prohlášení návladního Jiráta šokovalo ještě více. Postěžoval si totiž, že Rath teď na svobodě bude mít lepší přístup do médií, což je jeho doména. S ohledem na fakt, jak se mediálně exponuje obžaloba, je podle Hájka zřejmé, že se obává právě toho, že Rath začne používat stejné zbraně.

„Davidu Rathovi bylo především nutné zavřít ústa. Před novináři, před poslanci, před celou veřejností,“ konstatuje šéfredaktor Protiproudu. Obavy Jiráta prý ještě zesílily, když viděl, jak se po propuštění tři exposlanců ODS a Jany Nagyové zhroutil pečlivě připravený veřejný lynč jeho kolegovi Ištvanovi.

Hájek soudí, že někteří soudci již pochopili, že prokurátorské skupině kolem Bradáčové a Ištvana jde o uchopení moci a využívají k tomu kromě vlastních, už tak dost drsných nástrojů (želízka, cely, zakuklená komanda) navíc i mediální manipulace. Odmítají se na těchto praktikách podílet a tak „pučisté“ ztrácejí půdu pod nohama. Snadno se však prý rozhodně nevzdají a proto můžeme zcela jistě očekávat další spektakulární akce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…