Petr Hampl udeřil na církevní funkcionáře. Kvůli penězům zradili i víru a podporují islamisty

08.11.2015 16:04

Sociolog Petr Hampl vysvětluje, proč část křesťanských církevních kruhů údajně podporuje islamizaci Evropy. Vysvětlení je prý relativně snadné. Za vším prý musíme hledat peníze. Do budoucna Hampl všem lidem doporučuje, aby všemožná prohlášení z řad církevních hodnostářů brali s rezervou.

Petr Hampl udeřil na církevní funkcionáře. Kvůli penězům zradili i víru a podporují islamisty
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Sociolog Petr Hampl.

Mnohé české občany může překvapit, že nemalý počet českých církevních hodnostářů vítá příchod uprchlíků, čímž vlastně přispívají k islamizaci Evropy. Současně stejní církevní hodnostáři neudělali právě mnoho pro záchranu křesťanských menšin na Blízkém východě. Zdá se to velmi paradoxní.  

„Ale vysvětlení je jednoduché. Třídní konflikt prochází i církvemi. Na jedné straně funkcionáři a intelektuálové žijící ze státních rozpočtů, dotací a nejrůznějších fondů, na straně druhé řadoví věřící z místních farností a sborů. V církvích není zvykem vést otevřené spory, to už lidé spíš znechuceně odcházejí nebo se tváří, že nic nevidí, poznamenal Hampl na sociální síti Facebook.

Vzhledem k těmto finančním zájmům prý nemáme brát církevní hodnostáře vážně. Obdobná rada prý platí i pro premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z téže strany.

Hampl doslova napsal:

Naprosto chápu údiv obránců západní civilizace z podivného postoje křesťanských církví. Snadnost, s jakou hodili přes palubu své bratry v islámských zemích a s jakou církevní hodnostáři podporují islamizaci vlastních zemí (s vědomím všech dopadů na řadové křesťany), je opravdu až šokující.

Ale vysvětlení je jednoduché. Třídní konflikt prochází i církvemi. Na jedné straně funkcionáři a intelektuálové žijící ze státních rozpočtů, dotací a nejrůznějších fondů, na straně druhé řadoví věřící z místních farností a sborů. V církvích není zvykem vést otevřené spory, to už lidé spíš znechuceně odcházejí nebo se tváří, že nic nevidí.

Takže až zase uvidíte nějaké šťavnaté prohlášení církevních funkcionářů, neberte to příliš vážně. Obyvatele českých zemí taky nemůžeme soudit podle Sobotky a Zaorálka.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…