Petr Havlík: Česko ovládá mafie, jediná šance je nový začátek

04.04.2012 20:39

Názor, že za dnešní stav České republiky může EU nebo krize všeho druhu, je ubohé a nedospělé, píše na svém blogu publicista, podnikatel a předseda politické strany OBČANÉ.CZ Petr Havlík. Republika byla od začátku stavěna na vratkých základech, touha Čechů po svobodě byla zneužita lidmi, kteří věděli, jak na to.

Petr Havlík: Česko ovládá mafie, jediná šance je nový začátek
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík

Ozvěny vnějších otřesů nás podle Havlíka dostihly nepřipravené a rozhádané. Vyjádřit nesouhlas nám problémy nečiní, na řešení se však shodnout nedokážeme, k čemuž přispívá většinový pocit, že náš stát od začátku nebyl stavěn na pevných hodnotových základech. „Vratká, anebo dokonce absentující, pravidla hry dokázali využít různí šíbři, kteří v tom uměli chodit i v minulém režimu,“ píše Petr Havlík.

„Státní správa je neefektivní, uměle přepolitizovaná a prosáklá korupčními vztahy. Daňoví poplatníci mají oprávněný pocit, že se jim za jejich odvody nedostává adekvátní služby. Zemi schází nejen jednotící vize, inspirující a respektované autority, ale i elementární míra vzájemné solidarity a soudržnosti,“ dodává.

Na revoluci vydělali jen někteří

Díky korupčním propletencům prorůstá vliv skupin, jejichž činnost nápadně připomíná organizovaný zločin, do celého státního aparátu. „Zdroje z velkých prodejů a privatizací nekončily na rezervním důchodovém fondu, a nekončily tam ani výnosy z dividend podniků s majoritní účasti státu,“ píše Havlík. „Přidejme si k tomu neschopnost státu vybrat daně, ale také 17 tisíc daňových subjektů ČR, které daní mimo ČR v různých daňových rájích,“ pokračuje ve výčtu. „Je jasné, že skutečným vítězům ‚sametu‘ se zbytek země vzdaluje na několik světelných let,“ doplnil.

Má-li se u nás něco změnit, měli by za svou vlast by vzít odpovědnost i významní daňoví poplatníci a zjevná porušení zákonu musí být pojmenována a potrestána. „Nemusí se nám to líbit, ale zase nás čeká nový začátek. V Čechách nic neobvyklého. A opět to bude v těžkých časech. Současná mocenská schémata stojí na hodně prohnilých základech, které devastují možné perspektivy země,“ dodal.

Bez změny to nepůjde

Vzepřít se současnému stavu lze jedině novým začátkem, naprostou proměnou dnešních poměrů. Tato změna se neobejde bez účasti mravných a profesně zdatných osobností na správě naší země a prosadit do reálné praxe zásady, které byly již dávno popsány. Havlík však upozorňuje, že jde o běh na dlouhou trať.

„Nadávat na poměry nestačí. Až vyčichnou ty jejich PR finty a různé nákladné taškařice, pak zůstane jen holá informace, holý fakt, že se časy mění a my s nimi. Jak? Uvidíme. Chci věřit tomu, že nezvítězí naše netečnost, lhostejnost a občasná pohodlná tendence k ohlupování a manipulování,“ uzavřel.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…