Petr Krčál začal úřadovat na MPSV. Netají se tím, že nastanou změny

02.07.2018 13:35

Náměstkem ministra práce Petra Krčála (ČSSD) pro informační technologie, rozpočet a evropské fondy se stal Tomáš Martinec. Náměstkem pro zaměstnanost Krčál jmenoval Robina Povšíka, který ale funkci převzal pouze dočasně na několik týdnů, než ji předá Jiřímu Vaňáskovi. Krčál to dnes řekl na tiskové konferenci. Vaňásek náměstkem byl už v minulosti, letos funkci ale za ministryně Jaroslavy Němcové (ANO) opustil. Zprávu přinesla ČTK.

Petr Krčál začal úřadovat na MPSV. Netají se tím, že nastanou změny
Foto: ČT
Popisek: Petr Krčál

Krčál oznámil, že Martince a Povšíka nyní považuje za dva své nejbližší spolupracovníky. S Povšíkem se ale domluvil, že jeho působení na ministerstvu bude časově omezené, než ho vystřídá Vaňásek, jehož ministr označil za odborníka uznávaného napříč politickými stranami. „Já bych velmi rád, abychom ho do 14 dnů mohli uvést do funkce,“ řekl.

Na další volná místa náměstků chce Krčál vypsat výběrová řízení. Do budoucna by ale chtěl změnit rozdělení oblastí, které jednotliví náměstci spravují. „Já se netajím s tím, že ta struktura mi příliš nevyhovuje,“ řekl. Chtěl by, aby jeden náměstek spravoval samostatně informační technologie a další měl na starosti otázky ekonomiky a evropských fondů.

Martinec novinářům řekl, že bude chtít pokročit v zavádění informačních technologií v resortu, které podle něj nyní zaostává za harmonogramem. Podle něj bude třeba brát zřetel i na výsledky auditů, kterými ministerstvo v této oblasti prošlo.

Martinec také připomněl, že ministerstvo pod vedením Němcové podalo 11 trestních oznámení kvůli zakázkám, které vyhlásil resort za bývalé ministryně Michaely Marksové (ČSSD). Náměstek dnes vyloučil, že by úřad s novým vedením tato trestní oznámení stahoval, podle něj je třeba vyčkat na výsledek šetření, které vedou orgány činné v trestním řízení.

Krčál dnes také zopakoval své priority na ministerstvu, kterými jsou přijetí rodinného balíčku zahrnujícího zvýšení rodičovského příspěvku z 220.000 na 300.000 korun nebo přijetí zákona o sociálním bydlení, na kterém chce spolupracovat s ministerstvem pro místní rozvoj.

V nejbližší budoucnosti chce také řešit situaci na ministerstvu, kde odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. „Byla vyhlášena zejména kvůli tomu, jakým způsobem tady byly zadávány úkoly,“ řekl ministr. O záležitosti už jedná s odborovými organizacemi a dořešit ji chce v příštím týdnu tak, aby odbory stávkovou pohotovost zrušily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…