Petr Mach popisuje, co se dělo v europarlamentu kolem směrnice o zbraních. Češi prý mohli křičet, jak chtěli, bylo to k ničemu

17.03.2017 14:16

Když čeští poslanci v Evropském parlamentu pomohli schválit Jednací řád, střelili se podle europoslance Petra Macha (Svobodní) do vlastní nohy. A od té doby za to tvrdě platí. Názorně se to ukázalo třeba při schvalování tak často proklínané směrnice o zbraních. Češi mohli protestovat, jak chtěli, evropská mašinérie je rozdrtila.

Petr Mach popisuje, co se dělo v europarlamentu kolem směrnice o zbraních. Češi prý mohli křičet, jak chtěli, bylo to k ničemu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Petr Mach na Václavském náměstí při oslavách 28. října

Na novou evropskou směrnici omezující legální držení zbraní svorně nadávají všichni čeští europoslanci, bez ohledu na to, jakou reprezentují stranu. Podali dokonce řadu pozměňujících návrhů, jenže podle Macha to bylo v podstatě k ničemu – kvůli tomu, jak Evropský parlament skutečně pracuje.

„Nový Jednací řád Evropského parlamentu, který platí od letoška, totiž upřednostňuje tzv. ‚předběžnou dohodu‘. Jde o systém jakéhosi ‚politbyra‘ (v terminologii fungování parlamentu sovětského typu), které se předem domluví na podobě směrnice, a běžní poslanci se můžou snažit sebevíc, dávat dohromady různé pozměňovací návrhy, ale nakonec ani nemají šanci, aby o jejich návrzích poslanci hlasovali,“ píše Mach na blogu serveru iDnes.cz.

Celý komentář naleznete zde

Poslanci ANO, TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD jsou v Evropském parlamentu členy vládnoucí koalice, takže pomáhali prosadit Jednací řád, který se jim teď obrovským způsobem vymstil. Za svůj neúspěch mohou poděkovat sami sobě.

Ukazuje se, že práce na pozměňovacích návrzích je prakticky zbytečná, pokud se je nepodaří prosadit už během předběžného projednávání směrnic. Čeští europoslanci by si to podle Macha měli zapamatovat, až zase budou hlasovat o Jednacím řádu Evropského parlamentu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…