Petr Meduna: Kdo zpochybňuje humanitární pomoc, je špína

13.08.2014 13:40

V těchto dnech jsme svědky několika humanitárních katastrof nebývalých rozměrů. Povšimněme si ale zejména dvou. V Iráku trpí a bojují o život jezidé. Na východě Ukrajiny jsou v podobné situaci etničtí Rusové, ohrožovaní trestnou expedicí kyjevské armády a paramilitárních band fašistů a kriminálníků.

Petr Meduna: Kdo zpochybňuje humanitární pomoc, je špína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze byl postaven tzv. MikroMaidan na protest proti Vladimiru Putinovi a na podporu Kyjeva

Postižení potřebují humanitární pomoc a lidé dobré vůle ji začali poskytovat. V Iráku zejména Američané, ale i Britové či Francouzi. Na Ukrajině Rusové.

Pomoc v Iráku, dokonce spojená i s vojenským zásahem a přítomností, je brána jako cosi samozřejmého. Je to správné, lidské životy musí být chráněny. Kdo viděl zpravodajské záběry o situaci jezidů a četl zprávy o jejich zabíjení a ba i pohřbívání zaživa, ten bude jistě stejného názoru. Že zasahují Američané? Vždyť to je vlastně jejich povinnost poté, co s koalicí ochotných Irák rozvrátili a nakonec nechali svému osudu. Poté, co vyhlásili křížovou výpravu proti Damašku a jeho sekulárnímu režimu, což uvolnilo stavidla pro zapojení mezinárodního islamistického terorismu. Mezi jinými i fanatiků z teroristického uskupení Islámský stát v Iráku a Levantě. V této chvíli jim ale náleží podpora.

Už stovky tisíc lidí opustilo své domovy na východě Ukrajiny. Podstatná část odešla do Ruska. Zkusme se vžít do pocitů lidí, kteří třeba v Doněcku nasedají do vlaku s taškami svého majetku a neví, zda se ještě někdy vrátí. Kdo by ale čekal na to, až na jeho dům dopadne balistická raketa, budou vybuchovat rakety systému Grad či granáty z minometů. Kyjevští bez problému ostřelují cokoli. Školku, domov důchodců, nemocnici, obytný dům. Navíc, zdá se systematicky, jsou lidé Donbasu odstavováni od přístupu k vodě, elektřině, potravinám.

Z Ruska na Donbas vyjel humanitární konvoj 280 nákladních vozů, který na východ Ukrajiny veze potraviny, dětskou výživu, vodu, léky, spací pytle. Situaci to nevyřeší, ale pomůže. Moskvě v této chvíli náleží podpora. Je nepochopitelné, že pomoc je diskutována a zpochybňována. Řada západních politiků se svými výroky a obviněními diskvalifikuje z lidské společnosti. Nebo také nepřímo odhalují, jak Západ sám pojímá humanitární pomoc? Je pro něj pláštíkem např. pro dodávky zbraní a ovlivňování konfliktu?

Lidský život i utrpení má stejnou „cenu“ v případě jezidů v Iráku či Rusů na Ukrajině nebo kohokoli jinde na světě. Poděkování, ale i podporu, si zaslouží každý, kdo přichází s humanitární pomocí. Špína je ten, kdo to zpochybňuje.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…