Petr Nárožný napaden za rozhovor, kterým předpověděl migrační krizi. Mimochodem, vzpomínáte? Je to zásadní

12.09.2017 19:46

Publicista a scenárista Luděk Staněk se na svém facebookovém profilu obul do sedm let starého rozhovoru herce Petra Nárožného ze serveru iDnes.cz. Ten tehdy uvedl, že Evropa umírá a neumí se bránit.

Petr Nárožný napaden za rozhovor, kterým předpověděl migrační krizi. Mimochodem, vzpomínáte? Je to zásadní
Foto: Miroslav Malec
Popisek: Petr Nárožný

„Když začnou po Facebooku znovu kolovat texty jako je rok starej článek Topolánka, ve kterém mudruje nad stavem evropské demokracie, případně ‚moudrý‘ rozhovor Petra Nárožného z iDnesu z roku 2010 o tom, jak Evropa umírá a neumí se bránit, říkám si, že česká pravice a její volič je něco jako Česká televize a její divák. Ať se snaží sebevíc, pořád spíš táhnou reprízované banální sračky než něco aktuálního a zajímavého,“ poznamenal Staněk kriticky.

Pod jeho statusem se následně rozhořela diskuse, kde si rozhovor bránil i jeho autor Tomáš Poláček.

Anketa

Podporujete Babišovu myšlenku, aby do Česka přišlo na práci víc Ukrajinců?

19%
81%
hlasovalo: 6072 lidí

Nárožný mimo jiné již před sedmi lety v daném rozhovoru uvedl, že lidstvo je nepoučitelné, pořád opakuje své chyby, a proto se nedají očekávat velké změny k lepšímu. „Navíc si myslím, že teď, když do Evropy ve velkém proudí přistěhovalci, se může situace ještě zhoršovat,“ zmínil tehdy Nárožný.

Následně pak poukázal na to, že se o tomto tématu musí mluvit opatrně – všiml si totiž vyhazovu z práce Thila Sarrazina, jehož propustili z představenstva Německé centrální banky. „Jemu by asi nevadilo, kdyby se do Německa stěhovali angličtí počítačoví experti a architekti, ale pokud přijíždějí pologramotné dvanáctičlenné rodiny, tak se toho bojí, napíše to a v ten moment je z něj nepřítel státu. Čímž chci říct, že je tu spousta problémů, na které by se měly evropské země připravovat, o kterých by se mělo citlivě diskutovat, ale nediskutuje se,“ zmínil Nárožný před sedmi lety.

Tehdy také uvedl, že nechápe politickou korektnost. „Myslel jsem, že demokracie znamená širokou diskusi; že když se někdo mýlí, tak se to v té věcné diskusi ukáže; že je to střet názorů, nikdy ne lidí. Jenomže je to jinak – když někdo po takové diskusi volá, ostatní hned řeknou, že je darebák,“ poznamenal.

„Mladých Evropanů bude stále méně, to se rychle nedá změnit. Vždyť ta Evropa se už ani není ochotná bránit! Třeba takoví piráti – dřív se věšeli na ráhno. Ale dnes? Posádky obchodních lodí nesmějí být ozbrojené – přitom kdyby měly jednu pancéřovou pěst ze druhé světové války a viděly by, že k nim jedou somálští piráti, tak tu pancéřovku odpálí a mají pokoj. Ale nemůžou... Ovšem piráti se občas spletou, zaútočí na ozbrojenou válečnou loď, a když je ta loď čínská nebo ruská, tak mají smůlu, protože ta je prý rozstřílí. Štěstí naopak mají, když je zajme loď z Evropské unie, například ze Švédska – ta je odzbrojí a dá jim palivo na dojetí k somálskému pobřeží,“ nechal se tehdy slyšet Nárožný. Toto téma tehdy uzavřel slovy, že zahyneme, ale že na pomníku bude nápis, že jsme humanisté. 

Rozhovor najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…