Petr Nečas opět vyvolal bouři a rozruch. A vůbec, ale vůbec nejde o to, co si myslíte. Tady prý asi bude třeba nakopnout

09.06.2015 16:49

Expremiér Petr Nečas v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl v souvislosti se současným přílivem imigrantů do EU, že je legitimní otázka, zda je schengenský systém udržitelný, a že by neviděl nic špatného v obnovení hraničních kontrol (na letišti již teď jsou kontroly mnohem delší).

Petr Nečas opět vyvolal bouři a rozruch. A vůbec, ale vůbec nejde o to, co si myslíte. Tady prý asi bude třeba nakopnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

„Pokud odmítneme kvóty a budeme přesvědčeni, že máme migraci zastavovat, tak si současně musíme položit otázku, zda za těchto okolností je nadále udržitelný schengenský systém. Podíváme-li se, jak je těžko hájitelné dlouhé pobřeží Evropské unie na jihu, tvrdím, že tato mořská hranice je při udržitelnosti schengenského systému nezvládnutelná. Považuji za naprosto legitimní, abychom začali debatovat o tom, zda za současné bezpečnostní situace nebyl zavedení Schengenu politicky předčasný a unáhlený krok neodpovídající existující bezpečnostní situaci a jestli by pro nás bylo něco tak strašného, ponižujícího a omezeného, kdybychom měli překračovat hranice na předem stanovených přechodech a být při tom podrobeni legitimování. Koneckonců stejně nejčastěji překračujeme hranice tím, že létáme, a na letištích ty kontroly jsou zachovány pořád. Nic negativního a špatného bych v obnovení hraničních kontrol neviděl. A musím dodat, že se mi to neříká lehko, protože jsem v minulosti zavedení Schengenu podporoval. V tuto chvíli je ale otázka udržitelnosti schengenského systému naprosto legitimní. Něco takového bychom neměli demagogicky smetávat ze stolu, to je výraz seriózních obav,“ řekl Nečas.

„Nelze vyloučit, že některé země pod tlakem sáhnou jednostranně k uzavření hranic a zavedení kontrol. To už je lepší to vyjednat, aby šlo o řízený proces. Schengen je hezká myšlenka. Ale podobně jako zavedení eura pro různorodé země byla chyba, a teď zažíváme především negativa, zrovna tak myšlenka schengenského systému je fajn, ale bylo to předčasné a něco, co velmi těžko obstojí v konfrontaci se současnou bezpečnostní a imigrační situací,“ dodal Nečas.

Je možné, že nezbude nic jiného, než zrušit Schengen

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co si o názoru expremiéra Nečase myslí a zdali bychom měli obnovit hraniční kontroly kvůli bezpečnosti a abychom zabránili nežádoucí imigraci. Poměrně dost politiků připouští, že nebude jiná možnost, než Schengen opustit a hraniční kontroly znovu zavést, aby naše země byla chráněna.

„Obnova hraničních kontrol je jistě jedna z možností, ale vede rovnou k vypovězení Schengenské smlouvy, tak i Lisabonské smlouvy, která by se ukázala jako nerealizovatelná a zároveň by to nic nezměnilo na příčinách obrovské migrační vlny,“ říká předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

 

„Zrušení schengenského prostoru, velké výhody EU, by nadchlo naši mládež,“ řekl ironicky předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Je možné, že nic jiného nezbude, pokud hraniční státy nebudou schopné ochránit vnější hranici EU. V tom případě musíme být schopni ochránit naše vnitřní hranice,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Raději bych hledal cestu, jak Schengen udržet a lépe chránit jeho vnější hranice. Svobodný pohyb osob je velkým přínosem členství v EU, znovuzavedení hraničních kontrol je krajním, nouzovým řešením,“ myslí si místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD nepovažuje obnovení hraničních kontrol za dobrý nápad. „Navíc to problém imigrace neřeší. Neschováme se před ní za novými hraničními závorami a ostnatými dráty,“ dodal Škromach.

„Ano, souhlasím. Ty kontroly spojuji s otázkou nebezpečí terorismu. Vidím kontroly jako nutnost,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

Schengen může postupně zaniknout

Podle místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitky Chalánkové je nutné posílit ochranu vnějších hranic Schengenu, zejména na jihu. „To je i naší povinností v tomto pomáhat. Domnívám se – i když si občané EU budou těžko uvykat – že Schengen může postupně zaniknout. Pokud jde o kvóty, nepřenesli jsme jako Česká republika povinnost sociální politiky na úroveň Evropské komise. Česká republika je v tomto suverén a vláda ČR má plnou kompetenci kvóty odmítnout,“ dodává poslankyně.

„Petr Nečas jen poukázal na to, co my říkáme již docela dlouhou dobu. Schengenský prostor v této situaci nefunguje a je třeba rychle přijít s řešením. Minimálně by to mělo být znovuobnovení hraničních kontrol a zvýšený dohled i na místech přírodní hranice. Naprostá otevřenost může sloužit potenciálně nebezpečným jedincům z Islámského státu. Neříkám, že všichni imigranti jsou takto nebezpeční, ale minulé zkušenosti by nás měly poučit. Je třeba nedělat zbytečné chyby,“ varuje místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.

„A to je Petr Nečas tak naivní, že si myslí, že kontroly na hranicích něco vyřeší? Ta naivita bývalého premiéra mě opravdu zaráží. Imigraci je nutné řešit tam, kde vzniká, a ne na konci procesu,“ soudí europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Bezpečnost a ochrana naší země před nežádoucími vlivy

„Otázka obnovení řádných hraničních kontrol není zatím na pořadu dne, i když bych osobně přitvrzení hraničního režimu přivítal. Bezpečnost a ochrana naší země před nežádoucími vlivy, a to i před nelegální migrací, by neměla být upozaďována až za jakousi zbytnou formu lidské pohodlnosti. Řádná kontrola státních hranic přece neznamená jejich blokaci či snížení legální prostupnosti,“ upozorňuje poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Schopnost kontrolovat hranice je základním znakem suverénního státu. Právo začít kontrolovat hranice v případě nezbytnosti v rámci schengenské dohody máme. V České republice ale uprchlíci zatím nezůstávají, ale proudí do Německa. Proto bych zatím nechal hranice České republiky se Slovenskem i Německem propustné,“ odpověděl předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Mám obavu, že pokud bude příliv uprchlíků narůstat, bude se možná muset přikročit k hraničním omezením uvnitř schengenského prostoru. Je otázkou, co by to znamenalo technicky. Nestačí jen postavit hraniční přechody. A je též otázkou, zda by to bylo vůbec realizovatelné v nějakém dohledném čase,“ říká místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

„Kontroly na hranici přece nic nevyřeší – jen vytlačí pašeráky mimo přechody a uhlídat hranice je dnes za současného stavu de facto nemožné – jedině že bychom znovu vybudovali železné opony, tak jako to budují USA na hranici s Mexikem. Mnou navrhované řešení je nulová tolerance imigrace – okamžité vracení imigrantů do země, odkud přišli, a samozřejmě je nutná důslednější ochrana vnějších hranic schengenských zemí včetně pobřeží Středozemí, kde imigranty musíme vracet i na moři zpět tak, jak to bez slitování dělají USA, které vracejí uprchlíky z Kuby bez ohledu na to, co je doma či na moři čeká. A samozřejmě také navrhuji okamžitě zrušit štědrý evropský sociální systém vůči imigrantům, který je pro ně tím hlavním lákadlem. Máme sami dost našich vlastních chudých a bezmocných a nejprve se musí stát postarat o naše vlastní občany,“ říká poslanec Tomio Okamura.

Je to hloupý nápad

„Já mám názor, že volný pohyb osob v rámci EU je jedním ze základů fungování tohoto společenství. Pokud by byl omezen a znovu se vrátily hraniční kontroly, tak si myslím, že by v tom případě byla naopak legitimní otázka, zda má Unie vůbec svoje opodstatnění. Ale hlavně si myslím, a to by měl emeritní předseda vlády snad vědět, že jakékoliv zpřísnění kontrol přece exodus uprchlíků neřeší. Nejdříve musí být vyřešena příčina, nikoliv následek. Znovu bych se musel opakovat a psát o rozvratu Libye, Iráku, Sýrie a tak dále,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Obnovení hraničních kontrol je velice hloupý nápad. Schengenský systém nevznikl proto, aby se nám lépe cestovalo na dovolenou, ale z ekonomických důvodů. Pád Schengenu by způsobil výrazný nárůst nezaměstnanosti u nás, v zemi výrazně závislé na exportu,“ domnívá se místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„V současné době je problém, co se týče Schengenu, v oblasti Středozemního moře. Proto by tam měla směřovat zvýšená opatření k zajištění vnějších hranic EU. K tomu je nutná úzká spolupráce s výchozími státy, odkud odcházejí uprchlíci. Bez této spolupráce a také pomoci bude tato nelegální migrace do Evropy pokračovat. EU by také měla přijmout solidární opatření k sociální, zdravotní, potravinové pomoci zemím, které jsou zasaženy uprchlickými tábory. Zejména je třeba pomoci Libanonu, Turecku a jižnímu křídlu EU,“ míní místopředseda ČSSD Antonín Seďa.

Kdy už si Evropa uvědomí, že s imigranty přichází pátá kolona islámských vrahů?

„Cokoli zamezí přílivu imigrantů, je nejen dobré, ale je dokonce naší povinností to přijmout. Jestliže Itálie, Řecko a další nejsou schopny nepropustnost hranic zajistit, pak ano, musíme si nepropustnost naší hranice zajistit sami. Kdy už si Evropa uvědomí, že jde o její osud, o její kulturu, o její náboženství, a to říkám, přestože sám nejsem věřící. Kdy už si Evropa uvědomí, že s imigranty přichází pátá kolona islámských vrahů, připravená na pokyn vytáhnout své kudly a podřezávat krky! Proč to říkám? Z míst války bych přece nejdříve do bezpečí posílal své děti a manželku. Skutečnost? Jsou to samí mladí chlapi v plné síle! To mi opravdu normální nepřipadá. Údajně vydělávají jeden dolar denně? Kde tedy vezmou tisíce na přepravu? Kdo a proč jim platí? A takových proč je celá řada. Je málo věcí, ve kterých s Nečasem souhlasím. V tomto ale souhlasím na sto procent. Jde o nepřátelskou invazi, o živelnou vlnu, která může způsobit potopu. Je třeba postavit hráz, která nás ochrání, aby nám nehořela Praha, stejně jako kvůli přistěhovalcům hoří Paříž. O znásilňování, násilí, krádežích ani nemluvě,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Pokud hranice EU nebudou schopny uhlídat vnější státy, nezbude, než nějakou formou naše hranice kontrolovat. Viz Rakousko na hranici s Itálií,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Netušil jsem, jak moc bývalí politici upadají. Volný pohyb v Schengenu je nejcennější, co EU nabízí. Jedině bych uvažoval o zavedení kontrol na hranicích s Itálií, Řeckem. Jejich mafie si dělají z bídy a války kšeft. A vlády jsou údajně bezmocné. Ale jinak s Nečasem nesouhlasím. Asi netuší, co je globalizace,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Obnovení hraničních kontrol bych v souvislosti s řešením imigrace nepokládal za rozumné. Schengenský systém bychom měli v každém případě udržet. Otázka je zpřísnění vstupu do tohoto prostoru, tedy na jeho hranicích,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Snad už by si toho ti panáci v Bruselu mohli všimnout...

„S obnovením hraničních kontrol bych neměl problém. Stačila by nějaká forma zvýšené občasné kontroly. Naše kontroly by byly přínosné i pro Německo, Rakousko a další cílové země těchto ekonomických migrantů. EU jako celek by na to měla rychle reagovat. Je to dočasný jev a ten potřebuje rychlá dočasná opatření – není to krok zpět,“ myslí si senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Myslím, že je dobře, že pan Nečas již není premiérem, tento jeho postoj odpovídá tomu, jak kdysi v 90. letech stáhl kalhoty před nástupem na Ministerstvo obrany. A v každém případě po tom, co je známo o jeho zacházení s vojenskou rozvědkou, by se ausgerechnet Nečasova vyjádření o bezpečnosti či nebezpečnosti měla brát jen jako výstup patetického komika. Pokud chce Petr Nečas závory nebo ostnaté dráty na hranicích, stačí ostatně přiznat vinu, požádat o rozšíření žaloby a udělat si bezpečí v malém, jen pro sebe v cele sám. Tam ho před iluzemi nebezpečí dobře ochrání a nikoho neznámého k němu nepustí,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Obnova hraničních kontrol zní sice logicky, ale bez nových mezinárodních dohod a národní legislativy, bez odstraněného technického zázemí a vybavení, bez kvalifikovaného lidského potenciálu a bez peněz jde pouze o teoretickou úvahu. Bourání bylo jednodušší a rychlejší než možná obnova,“ míní poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Pan Nečas bohužel ani jako premiér příliš znalostmi o EU neoplýval. Vidím, že se nic nezměnilo. Přebírá názory ze zahraničí, které jsou v rozporu s našimi zájmy,“ reagoval europoslanec ANO Pavel Telička.

„To, co se děje ve Středozemním moři, v Řecku, u Calais a tak dále, je snad jasným důkazem, že schengenský systém udržitelný není. Ale toho by si snad už ti panáci v Bruselu měli povšimnout, ne? Moudrému prý stačí napovědět. Tady asi bude třeba nakopnout. Jen mám takový pocit, zda se naše gripeny létající tu nad Islandem, tu nad Pobaltím, trochu nenudí. Jižní moře je přece poněkud rušnější. To válečné loďstvo nemáme. Zatím. Třeba začneme admiralitou,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Hrozí destrukce evropské části euroatlantické civilizace

„Tuto otázku vůbec nevidím jako neopodstatněnou – právě naopak, stává se velmi aktuální. Schengenský systém má své výhody i nevýhody. Otevřenost obchodní a oběhu zboží určitě ano. Ale volný pohyb osob – aktuálně neidentifikovatelných imigrantů je nejen problematický, ale i ohrožující bezpečnost našich občanů,“ upozorňuje poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Pokud by administrativa EU nebyla schopna efektivně a v zájmu současných evropských občanů čelit živelnému a masovému přísunu muslimských a afrických imigrantů, tak je zcela legitimní debatovat nad otázkou dalšího směřování a fungování EU. Jednotlivé státy musejí mít z pudu sebezáchovy adekvátní mechanismy na ochranu svého teritoria, pokud v tomto směru selhává byrokracie EU. To se samozřejmě týká i budoucnosti schengenského prostoru. Zatím bych však tuto hodnotu nezpochybňoval. Je třeba hledat jiné cesty. Věřím, že zvítězí zdravý rozum a EU se začne adekvátně uprchlické vlně bránit. A to především ochranou hranic postižených přímořských evropských zemí a bojem s organizovanými zločineckými skupinami, které stojí za koordinací uprchlické mašinérie. Dalším krokem je humanitární pomoc uprchlíkům přímo v jejich zemi,“ říká poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Pokud EU bude v tomto směru dál impotentní a nečinná, tak naši civilizaci z bezpečnostního, sociálního a kulturního hlediska čekají velké problémy. Budeme bojovat o zachování samotné podstaty demokratických hodnot společnosti a židovsko-křesťanského kulturního prostoru. Hrozí destrukce evropské části euroatlantické civilizace a jejích humanitních hodnot. Hrozí nárůst extremismu, terorismu, sociálních nepokojů. To je výzva, které musíme čelit. Solidarita s muslimskými uprchlíky má své meze a velká rizika. EU by především měla do řešení tohoto problému jednoznačně vtáhnout USA, které nesou za pohyby v islámském světě svůj díl spoluodpovědnosti. Především podporou tzv. Arabského demokratizačního jara, které ve svém důsledku oslabilo diktátory, ale na druhou stranu posílilo islámské fundamentalisty, a je tudíž hlavní příčinou současných problémů. Bez aktivního zapojení USA nemá EU šanci situaci důsledně řešit,“ dodal Richard Dolejš.

„Schengenský systém bude mít potíže, ale udržitelný je a je žádoucí, aby byl,“ míní europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

Podle poslance Úsvitu Martina Lanka je otázkou, jestli bychom za současné situace vůbec byli schopni zavést hraniční kontroly. „Minimálně by ale bylo třeba to prověřit a na tuto otázku odpovědět, protože může být i tato možnost postupem času aktuální. Do této doby bychom podle mého názoru měli posílit tajné služby, aby bylo možné s co nejmenšími komplikacemi tipovat a sledovat podezřelé osoby, které na naše území vstupují nebo k němu míří,“ myslí si poslanec Úsvitu Martin Lank.

„Je to zajímavý názor, ale nepřijatelný v době, kdy EU hledá svůj budoucí obraz. V každém případě je to nedůvěra k hraničním zemím a to v současné době nelze. V unii chybí pravidla pro případné zakotvení imigrantů. Dnes mají země, které měly zahraniční kolonie, jasný názor na věc. Zakotvit v členské zemi může ten, kdo ovládá jazyk, má kde bydlet a má práci. Turistika za sociálními dávkami je dlouhodobě neudržitelná,“ uvedl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

Přes 61 procent uprchlíků uniká jakékoli kontrole. Pohybují se nekontrolovaně po Evropě

Deník L’Espresso provedl rozsáhlé vlastní šetření, v jehož průběhu porovnal údaje o uprchlících, kteří dorazili do Itálie, a jejich počty zaregistrované v táborech nebo jiných zařízeních na italském území. Výsledek je hrozivý: ze 170 tisíc uprchlíků, kteří v roce 2014 přišli do Itálie, pouze 66 tisíc je registrováno italskými úřady. Závěr: 104 tisíc uprchlíků uniká jakékoli kontrole! Tedy přes 61 procent.

I exprezident Václav Klaus míní, že kdyby existovaly hraniční kontroly mezi státy EU, tedy by nebyl Schengen, teroristé by měli ztíženou práci.

„Kdekoho u nás i v zahraničí překvapuji, když říkám: Nejásejte nad likvidací hranic. Hranice jsou naprostou nezbytností jakéhokoli lidského žití a hlavně spolužití... Doma zamykáme dveře a nenecháváme je otevřené. My jsme žili téměř půlstoletí ve světě bez hranic, protože železná opona je něco jiného než hranice. Jako člověk, který nemohl dvacet let cestovat na Západ, jsem udivoval a udivuji své přátele, když říkám, že jsme žili ve světě bez hranic a že bych si docela přál chvíli žít ve světě s hranicemi. Nemám problém zastavit auto na Rozvadově a německému celníkovi ukázat pas, místo toho, aby mi po pár kilometrech bavorský policista kontroloval auto, protože vidí českou značku. Takovou procedurou jsem ochoten procházet dnes a denně stokrát raději než šílenou procedurou prohlídek na letištích, kterými se údajně bojuje s terorismem. Ale ten je vyvolán či umožňován právě hloupým a nedomyšleným otevíráním se a naivní likvidací hranic. Kdyby k tomu nedocházelo, tak bychom neměli terorismus a neměli bychom nové hranice, kterými jsou bezpečnostní rámy a skenery... Ale kdyby byly normálně fungující státy a hranice, tak by měl terorismus daleko menší prostor pro svůj dnešní skoro neomezený rozlet a rozvoj. Bezpečnostní rámy a skenery jsou pro mě hranice svými důsledky, svou nepříjemností, nevlídností, urážlivostí. Ne samo ukazování pasu,“ řekl před časem Klaus.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…