Petr Tluchoř: Když slyším Miroslavu Němcovou, jak mluví o Rusku...

20.04.2015 10:23

Bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř v rozhovoru pro časopis Týden pohovořil o tom, kdo měl vliv na jeho nezákonné umístění do vazby za údajné přijetí trafiky. Údajně v tom měli mít prsty někteří lidé z jeho vlastní partaje. Nad ní by ale hůl ještě nelámal. I když jsou v ní lidé jako Miroslava Němcová, nad kterými mu občas zůstává rozum stát.

Petr Tluchoř: Když slyším Miroslavu Němcovou, jak mluví o Rusku...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nepsaný vůdce rebelů v ODS oznámil složení poslaneckého mandátu

Tluchoř strávil v roce 2013 měsíc ve vazbě, kde společně s Ivanem Fuksou a Markem Šnajdrem čelil obvinění z korupčního jednání, když podle policie výměnou za lukrativní posty v polostátních firmách bývalí poslanci složili mandáty, a fakticky tak umožnili Nečasově kabinetu pokračovat ve vládě.

Nejvyšší soud ovšem později dospěl k závěru, že exposlanci jsou kvůli poslanecké imunitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a že je tedy nelze trestně stíhat. Před několika dny se jim Česká republika prostřednictvím Ministerstva spravedlnosti omluvila za nezákonný postup a nezákonné trestní stíhání, které vedlo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, jakož i za nezákonnou vazbu. Exposlanci dostanou navíc od státu finanční odškodnění.

Tluchoř v rozhovoru pro Týden uvedl, že proti vrchnímu státnímu zástupci Ivo Ištvanovi, který vedl trestní stíhání, ani proti šéfovi protimafiánského útvaru policie Robertu Šlachtovi, jehož lidé bývalého poslance zatýkali, podnikat právní kroky nebude. Není to prý totiž otázka nějakého konkrétního jména.

„Klíčové není, zda někdo odejde či ne. Ale jestli bude nějaký orgán v této zemi v rámci trestního zákoníku zkoumat, zda hlasování či postup poslance, ministra, hejtmana nebo posledního zastupitele je v souladu se zájmy všeho pracovního lidu. Jak to, tuším, pan Ištvan někde formuloval. A jestli se bude v trestním řízení prověřovat, zda politická rozhodnutí byla či nebyla v zájmu všeho pracujícího lidu,“ vysvětloval Tluchoř.

Na stavu, jenž tuto nezákonnost umožnil, se podle jeho soudu podíleli někteří lidé, kteří tehdy byli v ODS. „Myslím, že si každý dopočítá, o které lidi šlo,“ uvedl Tluchoř s tím, že velký vliv na sestavování pravidel měl například bývalý ministr spravedlnosti za ODS a dnešní europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Když slyším Miroslavu Němcovou...

Členem ODS i přes to všechno, co se mu přihodilo, Tluchoř zůstává, neboť je přesvědčen, že ODS může ještě společnosti leccos dát. „Jsem si jistý, že by ODS měla a mohla být součástí jakéhosi krystalizačního jádra spojení subjektů, které by ctily stejné principy. To znamená nízké daně, malý stát a ochranu soukromí,“ popisoval Tluchoř své ideje.

Na těchto principech by podle jeho názoru měla dnes ODS více trvat, což se ale ne vždy daří. „Někdy docela koukám, když slyším v médiích, jak Miroslava Němcová interpeluje pana premiéra, co bude dělat s tím, že někteří lidé v této zemi mají na rusko-evropské vztahy jiné názory než ona. Zajímalo by mě, jestli je to tatáž Miroslava Němcová, která si chtěla na poslaneckém klubu kleknout, abychom všichni podporovali všechny kroky Petra Nečase. Asi ano,“ konstatoval Tluchoř.

reklama

autor: luš

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…