Petr Uhl: Současná sněmovna by měla vydat Babiše. A ta nová by měla znovu posoudit důvody jeho nového vydání

31.08.2017 10:50

Novinář a bývalý poslanec Petr Uhl se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamyslel nad tím, že zákon musí chránit každého, i šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Petr Uhl: Současná sněmovna by měla vydat Babiše. A ta nová by měla znovu posoudit důvody jeho nového vydání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

„Poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu té komory parlamentu, jejímž je členem. Odepře-li komora souhlas, je trestní stíhání navždy vyloučeno,“ cituje Uhl z Ústavy z roku 1993. Tento princip, jak však konstatuje, byl oslaben v roce 2013. 

„Místo slova ‚navždy‘ je tam nyní ‚po dobu trvání mandátu'. Požadavky na omezení imunity prezidenta republiky a ještě více na omezení indemnity poslance a senátora jsou v právním demokratickém státě už mnoho let časté, stejně jako je volání po omezení dalších pozůstatků feudalismu jako amnestie a milosti,“ zmínil dále Uhl s tím, že námitky vůči těmto privilegiím jsou často i důvodné.

Anketa

Chcete, aby plénum Poslanecké sněmovny vydalo Babiše k trestnímu stíhání?

37%
63%
hlasovalo: 19741 lidí

„V důsledku toho pokroku musí nyní policie požádat Sněmovnu o vydání poslance k trestnímu stíhání. Pokud bude tento poslanec v říjnových volbách znovu zvolen (a poslanci Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek zvoleni zřejmě budou), současné vydání touto Sněmovnou už platit nebude. Často se argumentuje, že vydání za této situace nemá cenu, že podvodnou dotaci na Čapí hnízdo vyšetřuje policie už dlouhé měsíce a že za necelé dva měsíce budou sněmovní volby. Z toho se navíc vyvozuje podezření, že žádost o vydání ke stíhání má Babiše a jeho firmu ANO ve volbách poškodit,“ zmínil dále Uhl s tím, že si myslí, že to ale není pravda. Žádost o vydání se podle jeho slov podává jen tehdy, shromáždí-li policie dostatek poznatků. 

Původní text ZDE

„Je pochopitelné, že v případě Andreje Babiše je namístě obava, že mnozí konkurenční politici ho budou chtít před volbami poškodit. Ale právě proto, že se Babiš a jeho firma ANO do parlamentní demokracie opravdu nehodí, musí český stát zaručit jeho ochranu před šikanou a omezováním práv. K Babišově ochraně ovšem patří i to, že police a státní zastupitelství budou moci použít všechna platná ustanovení zákona k objasnění dotací jeho Čapího hnízda,“ podotkl Uhl závěrem s tím, že je v zájmu demokracie i Babiše samotného postupovat podle platných pravidel. 

„Současná Sněmovna by jeho vydáním měla umožnit vyšetřování věci Čapí hnízdo; a ta vzešlá z příštích voleb by měla znovu posoudit důvody jeho nového vydání, pokud o ně policie opět požádá,“ uzavřel Uhl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…