Petr Žantovský se zhrozil nad tím, co pronesl Sobotka o britském referendu. Ukázal i na moderátora ČT, který prý může být průkopníkem zavádění povinné arabštiny

02.07.2016 9:33

TÝDEN V MÉDIICH Žádné české mainstreamové médium nezareagovalo na veřejné přiznání premiéra Bohuslava Sobotky, že se nemají plnit sliby a že občané EU nemají o ničem rozhodovat, jen kývat a následovat, kam je bruselští vašnostové vedou či spíše ženou jako stádo. V souvislosti s jeho prohlášením, že od Davida Camerona bylo chybou vyhlásit referendum, na to upozorňuje Petr Žantovský. A ptá se, zda hlavní sdělovací prostředky jen líně papouškují bruselská doporučení, aniž by se nad nimi kdokoli zamyslel.

Petr Žantovský se zhrozil nad tím, co pronesl Sobotka o britském referendu. Ukázal i na moderátora ČT, který prý může být průkopníkem zavádění povinné arabštiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

O nejzajímavějších reakcích na rozhodnutí britských voličů v referendu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie pojednává pravidelné ohlédnutí Petra Žantovského za uplynulým týdnem v médiích. „Dalo se čekat, že Brexit vyvolá v řadách evropanských vašnostů paniku. Asi méně už se čekalo, že by protagonisté této vrchnosti opustili své líbivé fráze a začali mluvit pravdu. A že ta pravda vypoví předně něco o nich. Tak například český premiér Bohuslav Sobotka po prvním ‚bez-britském‘ jednání Evropské unie prohlásil, že bylo chybou, že David Cameron referendum vyhlásil,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Podle předsedy české vlády bylo všem na úterním a středečním jednání v Bruselu jasné, proč odcházející premiér všelidové hlasování vypsal. Chtěl mít klid ve své straně a vyhrát volby. „Myslím ale, že se převážná většina účastníků jednání včetně mě domnívá, že to byla chyba a že takto postupovat neměl,“ prohlásil Bohuslav Sobotka. „Jak říkaly naše babičky: tumáš, čerte, kropáč. Takový názorový coming out, jaký jsme zaznamenali od našeho premiéra, by zasloužil vstoupit do dějin. Co tím totiž předseda české vlády vlastně řekl? Za prvé, že se sliby plnit nemají. Že je úplně jedno, že Cameron vyhrál volby právě proto, že slíbil Britům referendum o Brexitu,“ upozorňuje mediální odborník.

Evropská vrchnost se domnívá, že občané nemají o ničem rozhodovat

Vždyť bez tohoto slibu by David Cameron volby možná nevyhrál a všechno by bylo jinak. „Lépe – hůře? Kdo to posoudí. Prostě jinak. Nicméně Cameron slíbil a slib splnil. Doprovodil to velmi kritickými slovy na adresu Unie. Na první pohled jednání chlapa. Co na tom, že si patrně dopředu říkal, že k Brexitu nedojde a referendem nic neriskuje. To jen svědčí o jeho mizerné předvídavosti a malé politické intuici. To, jak minutu po vyhlášení referenda, ba spíše týdny před ním, Cameron otočil na obrtlíku a začal agitovat pro Unii a proti Brexitu, bylo pro mnohé šokem. V tu chvíli ztratil i ty nejvěrnější ze svých stoupenců, protože to je chování věrolomné a falešnické. Možná, že mnohé hlasy pro Brexit byly spíše hlasy proti Cameronovi. Ale to se těžko prokáže, jakkoli to vypadá věrohodně,“ podotýká Petr Žantovský.

Premiér Sobotka však podle něj ve své chvíli pravdy řekl ještě něco horšího. „Evropská vrchnost se domnívá, že občané nemají o ničem rozhodovat, jen kývat a následovat, kam je bruselští vašnostové vedou, či spíše ženou jako stádo. Byla prý chyba vypsat referendum. Je tedy chyba chtít znát názor svých občanů? Nu, jistě, Evropská unie je zrezavělý stroj postavený na sebeobelhávání. Když dovolíte, připomíná mi to dávnou báseň Michaela McClurea Květy politiky, která začíná těmito slovy: ‚To je ten nesmírný sen o nás, že jsme hrdinové, že máme odvahu v krvi, že jsme živí! Že nejsme vinni lží vize vnucené nám samým námi samými. Že jsme sítě vize proměnili ve skutečnost‘!“ cituje mediální analytik.

EU nemá jiného boha než sebe a svá přetékající koryta na summitech

Nu a teď jim tuhle vymyšlenou bajku o dobru a lepších zítřcích rozbije lidový názor, názor lidu. „Vox populi – vox dei, říkalo se. Jenomže Evropská unie, její vrchnost, nemá jiného boha než sebe, svůj obraz v zrcadle a svá přetékající koryta na summitech. A tohle všechno jim teď Britové zpochybnili. Byla chyba, že se jim to dovolilo. Očekávám, že dalším krokem bude důrazné doporučení Evropské komise vládám členských zemí, aby se této chyby – rozuměno zjišťování skutečného názoru svých obyvatel – vystříhaly. To teprve bude demokracie. Je asi zbytečné dodávat, že žádné mainstreamové médium se nad Sobotkovými slovy takto nezamyslelo. Pak se nabízí otázka: myslí vůbec mainstreamová média? Nebo jen líně papouškují bruselská doporučení?“ táže se Petr Žantovský.

Výsledku britského referenda a ohlasů na něj se týká i druhá glosa. „Vážně míněná, jakkoli na první pohled až patafyzicky neuvěřitelná bruselská diskuse o tom, že by se měla angličtina vyhodit z množiny dorozumívacích řečí v Unii, nejen vyzrazuje na své preceptory zdrcující míru arogance, hlouposti, pomstychtivosti a farizejství, ale také na naše novináře nekonečnou míru jejich servility a tupého podlézačství. Je to úplně stejné jak za Brežněva. Z Moskvy přilétla depeše, že zelené kolečko je červený čtvereček, a všichni čeští žurnalisté se mohli upsat k smrti, aby dostatečně národu vykreslili hranatost a červenost toho zeleného kolečka,“ poukazuje mediální odborník.

Na povel z Bruselu budeme švitořit francouzsky a německy

„Nyní tedy titíž lidé – je jedno, že jsou to jiné tváře, ale povahy jsou tytéž – zaslechnou z Bruselu, že Británie bude potrestána za Brexit zákazem angličtiny. A že tedy někdo opravdu vážně uvažuje, že dorozumívacími jazyky budou jen němčina a francouzština. No výborně. Kdo by se zabýval tím, že Španělsko, Portugalsko, Finsko, země Pobaltí, a konec konců třeba také celý Visegrád neumí francouzsky víc než ‚merde‘, a s němčinou to nebude v mnoha z těchto i dalších členských zemích Unie lepší. Prostě to inženýrsky poručíme, jako větru dešti, a rázem se všichni na pokyn rozšvitoří jazykem Dumasovým a Goetheovým,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Vybavuje si, že nedávno slyšel průpovídku, že ‚to je tak blbé, že to mohli vymyslet jen v Evropské unii‘. „Sice v jiné souvislosti, ale přesnou. Připomnělo mi to naši dávnou průpovídku, že ‚Česká televize lže, jako když Rudé právo tiskne‘. Lid je nepoučitelně moudrý, jak se zdá. Ovšem na rozdíl od našich novinářů. Takový Jiří Václavek se v úterním vysílání České televize dopustil úžasného zamyšlení. V rozhovoru s ředitelem Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR doktorem Karlem Olivou se zeptal, zda by to vlastně nebyl takový návrat ke kořenům, míněno zavedení francouzštiny a němčiny jako pouze dvou komunikačních jazyků,“ připomíná mediální analytik.

Až nad Prahou vyroste mešita Al-Hradčaná, budou pro povinnou arabštinu

Moderátor ČT přitom odkázal na fakt, že právě Francie či Německo byly zakládajícími členy evropských integračních uskupení, zatímco Británie přistoupila později. „Tak co by chtěla, nezaznělo sice slovně, ale mezi řádky jistě. Přijde mi, že tito Václavkové budou prvními průkopníky zavedení jednotné a povinné arabštiny, až na kopci nad Prahou vyroste mešita Al-Hradčaná. A na těchto gumově pružných poslušnících stojí dnes česká žurnalistika, ten údajný hlídací pes demokracie. Tož, buď už máme demokracii tak neschopnou a zanedbatelnou, že na její uhlídání postačí takovíto bezzubí, zato však poslušní ratlíci, nebo to úsloví o žurnalistech prostě lže. Ještě stále věřím, či spíše doufám, že platí varianta B,“ přiznává Petr Žantovský.

Také pro závěrečné téma se nechal inspirovat Brexitem. „V úterý nás Česká televize informovala o tom, že jeden z čelných papalášů Evropské unie Martin Schulz, o němž jde informace, že nedosáhl ani maturitního vzdělání a polský magazín Wprost ho – spolu s Merkelovou, Verhofstadtem či Junckerem – zobrazuje v nacistických uniformách v souvislosti s tím, že bruselská vrchnost chce mistrovat Poláky a ‚kontrolovat míru jejich demokracie‘, nekompromisně prohlásil – kromě jiných svých perel, díky nimž patří ke vskutku ‚nejoblíbenějším‘ figurkám euroscény – že většina EU se domnívá, že s Brity nelze jednat,“ poznamenává mediální odborník.

Předseda Evropského parlamentu Schulz pronesl lež jako věž

To považuje za vážnou věc a zamýšlí se nad tím, kdo ta „většina Evropské unie“ vlastně je. „Je to většina obyvatel všech zbylých 27 členských zemí? Nebo je to většina v Evropském parlamentu, kterou si rukou společnou a nerozdílnou propachtovali evropští socialisté a lidovci, takže rozumu a možnosti pro svobodné vyjádření názoru abys v něm pohledal? Nebo nakonec je tou ‚většinou EU‘ prostě dvojzemí Francie a Německo, když už se tedy má v Evropské unii úředně mluvit jejich řečmi? Slovo ‚většina‘ je mnohoznačné a jak se říká ‚vošajstlich‘. Umožňuje dosti interpretací. Přitom v daném kontextu by správná měla být jedna ta první. Většina EU rovná se většině obyvatel zemí Evropské unie,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

A protože se moderátor České televize jako obvykle na důležité věci nezeptal, tak se ptá za něj. „Proběhl v zemích EU bleskový a věrohodný průzkum mínění obyvatel, zda podle jejich názoru s Brity ‚lze‘ či ‚nelze‘ jednat? Jistěže neproběhl. Je to jen fráze, prázdný, hlukem naplněný vzduch, jaký vypouštějí všichni tito nikým nevolení Schulzové nad ten svůj zatuchlý rybníček a mají za to, že leklé bělice předělají silou vůle ve štiky. Takže Schulzovo vyjádření lze chápat jediným způsobem: je to lež jako věž. Začínám se ptát: nejen že si platíme zbytečnou ČT, ale opravdu si chceme dál platit i mnohem zbytečnější EU se všemi Schulzi, Junckery a Merkelovými? Jaký z nich máme užitek? Že by žádný? Odpověz si každý sám,“ vybízí mediální analytik.

Česká televize by si mohla aspoň zjistit, odkud jsou její hosté

Jako tečku si tentokrát nechal další z chyb veřejnoprávní televize. „Až nás zase bude Česká televize přesvědčovat o své nenahraditelnosti, nechť si aspoň zjistí, odkud si zve své hosty. V úterních Událostech, komentářích byla ekonomka Ilona Švihlíková umanutě prezentována jako vedoucí katedry na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů. To však není už víc než rok pravdou. Paní docentka, pokud vím, působí na UJAK, Univerzitě Jana Amose Komenského. Když to ale vím i já, hloupý televizní koncesionář, neměl by to vědět i geniální televizní redaktor?“ uzavírá Petr Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…