Petr Žantovský sune ČSSD do rakve

03.09.2015 12:46

ČSSD je na cestě na okraj českého politického spektra, varuje publicista Petr Žantovský v komentáři, který vysílal Český rozhlas Plus. Poukazuje tak na to, že vedení sociální demokracie v rozporu s výsledky vnitrostranického referenda nechce, aby lídra kandidátních listin vybírali členové strany. Vyplývá to z návrhu volebního řádu, který prosazuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Petr Žantovský sune ČSSD do rakve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Členové sociální demokracie si ve vnitrostranickém referendu v roce 2014 odhlasovali, že chtějí rozhodovat o konečné podobě kandidátek. V návrhu volebního řádu však stojí, že lídra schválí na návrh krajského vedení předsednictvo a Ústřední výkonný výbor ČSSD, a ani hlasování členů s tím nic nenadělá.

Změnu stanov přitom posvětil i březnový sjezd.

Celý text je ZDE

Bohuslav Sobotka na to reagoval tím, že prý „u lídrů kandidátky hledáme vhodnou rovnováhu mezi stanoviskem krajských výborů, hlasem členské základny a názorem vedení ČSSD“.

Tato cesta vede ke zmrtvění strany a ke ztrátě důvěryhodnosti u voličů

Žantovský poukázal na to, že v době, kdy byl premiérem tehdejší šéf ODS Mirek Topolánek, se občanští demokraté vydali podobnou cestou. Tehdy přijali vnitrostranické pravidlo, že kdo není ve straně aspoň dva roky, nesmí nikam kandidovat.

„Smyslem toho opatření tehdy nebylo, jak se nás snažili přesvědčit lídři ODS, anulovat význam krajských partajních mafií, kupčení s hlasy a mrtvými dušemi, nýbrž zabetonovat tehdejší funkcionáře u lizu a nepřipustit, aby je náhodou začal někdo zevnitř strany přerůstat, neřku-li ohrožovat,“ upozorňuje Žantovský s tím, že tato cesta nejen není demokratická, ale dříve či později vede ke zmrtvění strany a ke ztrátě její důvěryhodnosti u voličů.

Z příkladu ODS, která spadla na osmiprocentní voličskou podporu, se sociální demokracie zřejmě nepoučila. „Tentokrát z toho však nebude – jako tehdy – profitovat nejsilnější strana z opozice, nýbrž největší rival ČSSD v koalici, Babišovo hnutí ANO. Cožpak to v Lidovém domě nikdo nechápe?“ podivuje se Petr Žantovský závěrem.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…