Petr Žantovský vybral nejnebezpečnější výrok tohoto roku

18.12.2016 11:23

Rok 2016 je rokem plným klíčových změn. Došlo k Brexitu, ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, k údajnému pokusu o puč v Turecku a tak podobně. Zazněla také celá řada vět, které ovlivnily či ovlivní náš svět. Analytik Petr Žantovský poukázal na výrok, který považuje v roce 2016 za vůbec nejnebezpečnější.

Petr Žantovský vybral nejnebezpečnější výrok tohoto roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Během roku 2016 padla řada zapamatovatelných výroků. Nejvýraznější zastánce Brexitu Nigel Farage kupříkladu přiznal, že zastánci odchodu Velké Británie z EU neříkali pravdu, když tvrdili, že odchodem z EU Británie ušetří až 350 milionů týdně, které bude možné místo do Bruselu poslat do britského zdravotnictví.

Analytik Petr Žantovský našel pro Český rozhlas výrok, který nepovažuje ani tak za nejdůležitější pro rok 2016, ale za ten nejnebezpečnější.

„Je to výrok, který slyšíme kolem sebe a říká: máme nesvobodu, nemáme svobodu.“ Tento výrok podle analytika není pravdivý. Nesvobodu Češi, Moravané a Slezané zažili před rokem 1989. Slova o nesvobodě by prý nepřipsal nějakému konkrétnímu politikovi nebo novináři, ale slýcháme ho dnes kolem sebe a je to výrok opravdu nebezpečný a nepravdivý.

„Dnes máme svobody hromadu. Svoboda se vyznačuje mimo jiné i tím, že můžeme svobodně říkat, že si myslíme, že máme svobody málo. Takže to je výrok, který považuji za absolutně nejnebezpečnější. Protože ten výrok něco sleduje, politicky,“ uzavírá Žantovský.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …