Petra Procházková: Na Ukrajině se musí politici semknout v zápase za existenci země

30.10.2014 9:23

Zvláštní zpravodajka Lidových novin na Ukrajině Petra Procházková analyzuje ve čtvrtečním vydání tohoto listu povolební situaci na Ukrajině. „Před politiky je velký úkol – zapomenout na boj o prvenství, popularitu, moc i peníze a semknout se v zápase za existenci země,“ píše Procházková. Podle ní mají ukrajinské parlamentní volby dva vítěze. Národní frontu premiéra Arsenije Jaceňuka a Blok Petro Porošenka.

Petra Procházková: Na Ukrajině se musí politici semknout v zápase za existenci země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Válečná novinářka Petra Procházková

Analytici prý již mluví o mírném, ale jasném snižování popularity prezidenta Porošenka, který se nyní bude muset vypořádat s tím, že v zemi je ještě jeden lídr s velmi silným mandátem – Jaceňuk.

Šanci má široká koalice

Šanci má prý vznik široké koalice. Kromě zmíněných stran by měla být tvořena Radikální stranou, uskupením Vlast a Svépomocí lvovského starosty Andrije Sadového, který je považován za vycházející hvězdu ukrajinského politického nebe a za rozumného nacionalistu.

Buřiči v parlamentu budou šéf Pravého sektoru i velitel praporu Azov

Roli „buřiče“ bude v parlamentu podle Procházkové hrát šéf Pravého sektoru Dmytro Jaroš. Soupeřit s ním nejspíš bude několik představitelů armády, bojujících proti separatistům. Například velitel praporu Azov Andrij Bileckij. „Ten je považován za nositele krajně nacionálních názorů, rasové nesnášenlivosti i antisemitismu,“ uvedla Procházková s tím, že lidí jako je on bude ale v ukrajinském parlamentu nakonec velmi málo.

Analytik Iskander Chasimov upozorňuje, že problém by mohl vzniknout ve chvíli, kdy se demokratické síly začnou mezi sebou hádat a „kupovat“ si hlasy Opozičního bloku, který je de facto pokračovatelem politiky svrženého prezidenta Viktora Janukovyče. „Pak dojde opět k rozpadu zákonodárného sboru a nakonec k rozkolu elity, což u nás vždy vyústí v revoluci,“ uvedl Chasimov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…