Petra Procházková: Rusko se může stát čínskou benzinkou

20.05.2014 9:01

O návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v Číně se v úterních Lidových novinách rozepisuje Petra Procházková v článku pod titulkem „Rusko se může stát čínskou benzinkou“. Známá novinářka uvádí, že k podpisu je připraven rekordní počet dohod, třicet, dalších třináct se připravuje. I když prý Čína nesouhlasí s připojením Krymu k Rusku, budou zřejmě právě Číňané prvními zahraničními investory na okupovaném poloostrově.

Petra Procházková: Rusko se může stát čínskou benzinkou
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

Podle Procházkové Čína v nynější situaci zaujala k Rusku v otázce ukrajinské krize tradičně pragmatický postoj. „Rusko ani jednoznačně nepodpořila, ale ani ho nekárá,“ napsala novinářka s tím, že cíl Číny je jasný. „Vytěžit ze situace, kdy se ostatní hádají, maximum.“

Číně jde prý především o to, aby Rusko zůstalo i nadále její surovinovou základnou. V současnosti totiž přes 50 % ruského exportu do Číny tvoří ropa.

List pak přináší příklady spolupráce obou mocností. Starosta Moskvy Sobjanin den před příletem Putina podepsal se dvěma čínskými firmami kontrakt na rozšíření moskevského metra, má jít o největší projekt dostavby podzemní dráhy v Evropě. „Číňané Rusům postaví 150 km podzemky a 70 stanic,“ píše deník.

Číňané se také zřejmě stanou prvními zahraničními investory na okupovaném Krymu. „China Railway Construction Corporation se uchází o stavbu dopravního koridoru z Ruska přes Kerčský průliv na poloostrov,“ podotkl list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…