Petra Procházková cituje občana Donbasu: Moskva nás zklamala. Když nás nechtějí, tak ať nás nechají. Posílají sem blázny s raketami, to nepotřebujeme

29.10.2014 10:56

Novinářka Petra Procházková do dnešních Lidových novin píše z východu Ukrajiny, konkrétně z jednomandátového okrsku, kam patří Krasnyj Liman v Doněcké oblasti. Východ se prý bojí návratu separatistů. Nejdříve se prý obyvatelé přikláněli k Rusku, ale teď už to vidí jinak…

Petra Procházková cituje občana Donbasu: Moskva nás zklamala. Když nás nechtějí, tak ať nás nechají. Posílají sem blázny s raketami, to nepotřebujeme
Foto: Marek Havlíček
Popisek: Marek Havlíček přijíždí do Doněcku

Po skončených ukrajinských volbách je východ země rozdělen. Jednou částí je ta, kterou kontrolují ukrajinské ozbrojené síly, ta volila spolu s většinou Ukrajiny. Druhé části vládnou separatisté, a zde se bude volit do vlastních separatistických parlamentů 2. listopadu. Území kolem bojové linie je na tom podle Procházkové nejhůře.

Novinářka uvádí, že právě tam byla volební účast nízká. Lidé se prý buď báli k urnám přijít, nebo si myslí o parlamentu v Kyjevě své. „Žádný parlament situaci tady na východě nezmění, jediný, kdo to může učinit, je Vladimir Putin,“ to prý opakují skoro všichni obyvatelé té části východu, která je už pod kontrolou Kyjeva a vlaje tam ukrajinská vlajka.

„Jenže nikdo neví, kdy zase všechny ty vlajky budeme muset stáhnout a vyvěsit ruské. Nebo ty jejich…“ řekl Procházkové řidič trolejbusu. Myslel tím vlajky neuznaných republik, Doněcké či Luhanské.

Bláznům dávají do rukou tanky a rakety

Na příkladu řidiče novinářka popisuje, jak se tam lidé rozhodují. Právě on prý v květnu hlasoval v referendu pro připojení k Rusku. „Tehdy to vypadalo, že pro nás bude lepší, když nás bude financovat a řídit Moskva. Ale teď už asi bude rozumnější zůstat pod Kyjevem,“ míní po půlroce.

Lidé prý očekávali rychlé připojení k Rusku i poskytnutí pomoci Donbasu. V tom je ale Moskva zklamala a lidé se dívají s nedůvěrou na její aktivity na východě Ukrajiny. „Dávají bláznům do rukou rakety a posílají jim ruské tanky, to tu nepotřebujeme,“ cituje Procházková seniora. „Když nás tedy Moskva nechce, ať nás nechá být. My si to už urovnáme sami,“ dodal.

Říkají, že se vrátí

Procházková do LN píše o své zkušenosti s lidmi Krasnolimanského okresu. Ti se prý všichni obávají návratu rebelů tzv. Doněcké lidové republiky. Proto se prý lidé k volbám raději nehrnuli. A pokud přišli, tak raději dali hlas těm, které znají. Konkrétně se jednalo o představitele dřívější Strany regionů Viktora Janukovyče. Ti se seskupili pod nový název Opoziční blok a získali na východě 40 procent hlasů, zatímco na západě jej nevolil prakticky nikdo.

Procházková získala zajímavá svědectví lidí, kteří se obávají návratu separatistů. Jedno z nich od mladé matky, která z Doněcké republiky přijela k příbuzným do Krásného Limanu. „Říkají, že se vrátí,“ tvrdí a prozradila koho a proč volila. „Ne, že by Porošenko byl nějaký výjimečný poctivec, ale já ho volila. Myslím, že jediný dokáže vyjednat mír s Putinem,“ říká. „Já jsem sice Ruska, ale ukrajinská patriotka. Ruskou vlajku mě nikdo vyvěšovat nedonutí,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…