Petra Procházková hovořila s převaděči běženců o jejich práci. A padaly cifry, ze kterých vám spadne čelist

04.11.2015 9:07

Redaktorka Lidových novin Petra Procházková se vypravila do Turecka, sledovat na pobřeží naloďování běženců, mířících již několik měsíců po statisících do Evropy. Přináší příběh syrské rodiny, která jí vykládá, že v Evropě bude OK, a poté sleduje, jak se stovky dalších naloďují. Od jednoho z převaděčů kromě toho získala neobyčejně zajímavé informace o výdělcích v tomto zvláštním byznysu.

Petra Procházková hovořila s převaděči běženců o jejich práci. A padaly cifry, ze kterých vám spadne čelist
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

„Syria, Syria," zašeptala prý Procházkové hlava, která vykoukla ze křoví. Muže v béžové čepici následují ze křoví dvě mladé ženy, jedna s miminkem v náručí, shrbená babička a dalších sedm lidí. Nad sráz nad pláží je prý přivezl převaděč v bílém mikrobusu. Po kamenitém srázu sestoupili k moři, kde ale zjistili, že se kvůli počasí nedá odplout.

Procházková pak líčí jejich peripetie, od útěku z města, obsazeného Islámským státem, po to, jak se ženě s dítětem udělalo špatně. Oba prý mají skelný pohled a jsou očividně nemocní. Procházková jim představí Českou republiku jmény „Pavel Nedvěd“ a „Petr Čech“ a hned si tím prý získá jejich důvěru. Začal se na ni prý usmívat i negramotný Afghánec, který také patřil ke skupině vylezlé ze křoví.

Nocovat prý budou muset pod širákem, protože poslední peníze mají na převoz. Ostrov Lesbos, jejich vysněná meta, je prý asi hodinu plavby, ze srázu na něj je vidět. „Tam OK,“ ujišťuje otec syrské rodiny.

Zatímco tato skupina měla toho dne smůlu, jiným se prý plavba povedla. Pro představu: Na nijak frekventované cestě ze zapadlého městečka Behram Procházková napočítala během hodiny a půl sedmnáct člunů. Na každém z nich se plaví přibližně 50 (ale maximum je až 80) běženců. Z toho si lze udělat představu, jaký je zde provoz.

Převaděči z nich mají tučné zisky. Za každého převezeného kasírují tisíc dolarů, slevy se nedávají. Do člunu se jich vejde 50-80 a může se i několikrát za den otočit - cesta z Turecka na řecký ostrov Lesbos trvá za příznivých okolností asi hodinu. Další příplatky jsou za poskytnutí vesty a existuje dokonce balíček „all inclusive“, i s občerstvením. Pokud jde o náklady převaděčů, pořádný člun s motorem se dá pořídit za osm tisíc dolarů. Podřadné čínské výrobky i za polovinu, ale u nich je zase takřka jistota potopení.

Převaděči sami s novináři odmítají mluvit, obvykle na ně prý ukazují mezinárodně srozumitelné gesto podříznutého krku. Procházková však pohovořila s jedním z nch, kterého představila, že je "z bývalé Jugoslávie", a poté našla jistého německého Turka, který si stěžoval, že do akce převezení běženců musí být kvůli logistické náročnosti zapojeno příliš mnoho lidí, takže jeho denní výdělek „na ruku“ je prý jenom osm až devět tisíc dolarů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…