Petra Procházková je spokojená: Z Lidových novin odcházejí další kolegové

30.09.2018 15:23

Novinářka Petra Procházková pracovala pro Lidové noviny sedmadvacet let. Před pár dny se je ale rozhodla opustit, protože se jí nelíbilo, jak v deníku uplatňuje svůj vliv současný premiér Andrej Babiš (ANO). Po Procházkové deník opouštějí i další novináři, ale dáma doufá, že Lidové noviny budou zase jednou svobodné.

Petra Procházková je spokojená: Z Lidových novin odcházejí další kolegové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Rozruch kolem Lidových novin stále neutichá, spíš naopak. Přibývá novinářů, kteří tradiční československý a český list opouštějí. Před pár dny se jako první rozhodla odejít Petra Procházková, která pro noviny pracovala 27 let. V roce 2013 je koupil současný premiér Andrej Babiš (ANO). Dnes je deník odložen ve svěřeneckém fondu předsedy vlády.

Procházková tvrdí, že si premiér v deníku stále uchovává určitý vliv, což dokládá na příkladu dopisu ředitelky Mezinárodního dětského kříže Taťjány Horákové. Stojí přitom za pozornost, že tuto dámu ani zmíněnou organizaci nezná prakticky nikdo z oboru. I navzdory tomu server Lidovky.cz zveřejnil její dopis, v němž se Horáková zastala Babiše v kauze 50 syrských sirotků do Česka. Procházkové však ani tak nevadilo to, že server uveřejnil text z podezřelého zdroje. To se prý občas stane mnoha médiím. Mnohem víc Procházkové vadí, že zmíněný dopis přišel do novin z okolí premiéra. Podle ní je to důkaz, že Babiš své noviny stále ovlivňuje.

Na sociální síti Facebook ocenila kolegy, kteří stejně jako ona Lidové noviny na protest opustili. Učinili tak bez toho, aby měli zajištěné jiné pracovní místo.

„Činit gesta, když je na vás upřena pozornost médií, není zase tak těžké. Z Lidových novin ale odcházejí i další kolegové, o kterých možná ani veřejnost neví. Výpověď už podali Bára Cihelková, šéfka Akademie, Lukáš Rous, editor zvláštních příloh, Ivana Milenkovičová, kolegyně ze zahraničí, která má lví zásluhu na odhalení podvodu s článkem o syrských sirotcích, Milan Rokos, můj skvělý dlouholetý šéf zahraničí, i Marcel Šulek, datový novinář, který pracoval pro celou MAFRU. Pokud vím, všichni se rozhodli náhle a nemají zajištěna žádná lukrativní místa v jiných médiích. Odcházejí jen kvůli vlastnímu svědomí a profesní cti, nikoliv kvůli pěti minutám slávy, kterou zažívám já. Cítí, že Lidové noviny už nejsou prostorem, kde se střetávají názory předních představitelů české i evropské inteligence. Naopak, reprezentanti naší tvůrčí elity jako Martin C. Putna nebo Břetislav Rychlík list rovněž opouštějí. Ještě před vypuknutím skandálu oznámili odchod vynikající Šárka Kabátová a dlouholetý dříč Vojtěch Gibiš. Já ale stále věřím, že se zase jednou v Lidovkách, svobodných Lidovkách sejdeme,“ napsala Procházková.

Sluší se dodat, že k situaci se vyjádřili jak premiér Andrej Babiš, tak šéfredaktor deníku Istvan Léko. Babiš odmítl, že by noviny, které před pěti lety koupil, ovlivňoval. Kdo deník čte, ví podle předsedy vlády, že tamní novináři jsou vůči němu kritičtí.

„Já můžu říct, že to je složitá záležitost. A že ti, co čtou Lidové noviny, dobře ví, že to neovlivňuji, já i ty rozhovory nedávám, jsou tam velice kritičtí proti mně. A tady bohužel vznikla ta kauza, kterou víceméně si vymyslela paní Šojdrová… Oni vlastně neexistují ti syrští sirotci. Tady byla nějaká organizace, Mezinárodní dětský kříž, který už v roce 2015 byl v médiích citován, který už tehdy jednal o 50 uprchlících. Takže jsem se domníval, že je to seriózní organizace. A já jsem je pozval na schůzku s paní Šojdrovou, oni nepřišli a poslali nějaký dopis. A moje kolegyně požádala, aby Lidové noviny ten dopis zveřejnily v Názorech,“ sdělil Babiš v rozhovoru na Frekvenci 1.  

Šéfredaktor Istvan Léko konstatoval, že je povinností novin zveřejňovat různé názory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…