Petra Procházková z Mariupolu: Většina obyvatel válku proti separatistům nepodporuje. Žije zde pestrá názorová směs. Rusy bychom vítali květinami, řekl organizátor modlitby za padlé

09.02.2015 8:21

Reportérka Lidových novin Petra Procházková se dostala do ukrajinského přístavu Mariupol, který se nachází na linii bojů mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou. I když je město kontrolováno ukrajinskou armádou, většina obyvatel prý válku proti separatistům, respektive proti Rusku rozhodně nepodporuje.

Petra Procházková z Mariupolu: Většina obyvatel válku proti separatistům nepodporuje. Žije zde pestrá názorová směs. Rusy bychom vítali květinami, řekl organizátor modlitby za padlé
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po městě chodí skupiny "opolčenců", tedy domobranců

Civilisté dle Procházkové sledují s opatrnou skepsí poslední mírové návrhy kancléřky Merkelové a prezidenta Hollanda, o kterých se má za účasti prezidentů Porošenka a Putina jednat ve středu v běloruském Minsku. „Ve středu by to mohlo skončit,“ říká starší muž před obchodem s potravinami vyděšené paní s taškou na kolečkách. „Sejdou se zase v Minsku a pak přijedou vojáci z Německa,“ zachytila Procházková rozhovor dvou obyvatel Mariupolu.

Většina lidí prý skutečně vkládá do dalšího kola jednání na nejvyšší úrovni naplánovaného na středu v Minsku obrovské naděje. Na druhou stranu se ale údajně obávají, že rozhovory skončí jako všechny předešlé – vyhlášením příměří, které nikdo nedodržuje. Velká víra obyvatel v to, že kdyby rebelové skutečně s ruskou podporou zahájili útok, město by dokázalo vzdorovat, tu dle Procházkové není. Spíš naopak.

Mírový kontingent by zde, v průmyslovém centru na jihovýchodní Ukrajině a největším ukrajinském přístavu na Azovském moři, údajně vítali květinami – žijí zde lidé sympatizující s Kyjevem, s Moskvou, se separatisty, se Západem i s nikým. Právě takovou názorovou směs dle Procházkové Mariupol představuje, a i když je kontrolován ukrajinskou armádou, většina obyvatel prý válku proti separatistům, respektive proti Rusku rozhodně nepodporuje.

Kdyby přijely ruské tanky, budou posádkám házet květiny

V neděli se prý měli například sejít na velkém mítinku v centru Mariupolu u bývalého Leninova památníku. Namísto toho se zde údajně ráno sešlo asi 500 věřících k modlitbě za oběti války. „Věříme, že separatistů je v Mariupolu víc než nás, ale zatím se bojí vystrčit nos. Kdyby ale přijely ruské tanky, budou posádkám házet květiny,“ řekl Procházkové Valentin, organizátor modlitby.

Místní policie prostřednictvím televize Gromadske TV prý předem důrazně varovala před protesty proti odvodu do armády. Jako odstrašující příklad má údajně sloužit Ruslan Kocabu, novinář, který po internetu šířil videošot proti mobilizaci. Byl prý zadržen a hrozí mu trest za vlastizradu. V Mariupolu má ale podle Procházkové i početnou armádu sympatizantů – i mezi policisty a poslanci městské rady. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…