Petříček a Tvarůžková si povídali o Německu, izolovaném Visegrádu a Ukrajině. Stálo to za to

24.01.2019 20:29

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček přijal pozvání do pořadu Interview na ČT24, aby s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou diskutoval nad smlouvou z Cách, která pojednává o užší spolupráci mezi Francií a Německem. Hovořilo se ale také o jeho plánované cestě na Ukrajinu nebo o Brexitu, jehož podoba stále není zcela jasná.

Petříček a Tvarůžková si povídali o Německu, izolovaném Visegrádu a Ukrajině. Stálo to za to
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Moderátorka ČT Zuzana Tvarůžková s rasta copánky.

Tento týden jsme byly svědky toho, že vůdci silných zemí Francie a Německa chtějí posilovat spolupráci. Petříček však znovu zdůraznil, že je to především záležitost bilaterálních vztahů těchto dvou zemí a pro Evropskou unii to může být pozitivní. „Pokud tedy tento evropský integrační motor bude otevřen spolupráci s dalšími členskými státy. Pokud budeme všichni usilovat o to, aby evropská integrace byla prospěšná všem, tak můžeme být úspěšní,“ míní ministr zahraničí.

Velmi pozitivně vnímá, že některé okruhy, na něž se chce Francie s Německem zaměřit, vycházejí z našeho strategického dialogu, který s Německem již řadu let vedeme. „Například nový fond, který Francie s Německem zakládají, se inspiruje česko-německým fondem budoucnosti,“ dal za příklad Petříček.

Spolupráci podle svých slov nevnímá jako jakési vydělení se od ostatních zemí. Naopak spolupráce, kterou Francie a Německo chtějí tímto způsobem prohlubovat, je podle jeho slov inkluzivní. „Nabízí ostatním, aby se v oblastech, jako je bezpečnost a další, připojovali,“ připomněl ministr.

„Česká republika má zájem spolupracovat s úspěšnými. My bychom chtěli spolupracovat s bohatými státy západní Evropy. Je to v zájmu našich občanů, naší bezpečnosti a naší prosperity,“ zdůraznil šéf české diplomacie.

Opakuje, že nejde o žádný vznik superstátu, jak se někteří kritici obávají. „Rozhodně o nic takového nejde. Už dnes v Evropě postupujeme v některých oblastech na základě toho, že část členských zemí chce spolupracovat úžeji a ostatní země, které se k tomu chtějí přidat později, mají možnost,“ podotkl s tím, že tohle je dnešní realita v Evropě a pro Českou republiku by mělo být základem, že chce být v jádru a spolupracovat tam, kde je to výhodné.

Ministr vnitra Jan Hamáček před pár dny v Interview říkal, že je třeba udržovat buducnost Česka v eurozóně. Zatím ale současná vláda nemá v plánu přijmout euro. „Česko má závazek přijmout euro, až se k tomu politicky rozhodne. Slovensko ale euro má a stalo se atraktivnějším pro zahraniční investory a zvedlo se mu i hospodářství,“ řekl s tím, že Česká republika je již připravena na přijetí eura a je třeba vysvětlit českým občanům, co jeho přijetí bude znamenat.

Tvarůžkovou pak také zajímala spolupráce Visegrádské čtyřky. „Kdy to má smysl, kdy nás to může izolovat a kam nemělo zajít posilování tohoto paktu?“ tázala se moderátorka. Petříček zmínil, že Česká republika převezme předsednictví V4 letos v červenci.

„Chceme do toho jít s cílem zlepšit obraz Visegrádské čtyřky v Evropě. Tato skupina má možná s emotivní debatou o migraci obraz lehce poškozený. Ale nemyslím, že bychom měli V4 opouštět jen proto, že není momentálně v Evropě nejvíc sexy,“ poznamenal Petříček s tím, že soustředit se chtějí na to, aby do evropské debaty přicházeli s tématy, která mohou pozitivně prosazovat v jednání s evropskými partnery. Jde i o posilování vnitřního trhu i konkurenceschopnost Evropy prostřednictvím inovací.

Poté se téma přesunulo na Brexit, jehož podoba stále není zcela vyjasněná. Zmocněnec EU pro Brexit už varuje, že u tzv. irské pojistky dohodu europarlament rozhodně neschválí. Tvarůžkovou tak zajímalo, zda se Petříček domnívá, že by EU neměla v ničem ustupovat. „Měli bychom se snažit nevytvářet příkopy. Británie bude i do budoucna velmi důležitý partner pro Česko i pro celou EU.“

„Měli bychom hledat cestu i při tom nešťastném Brexitu. Aby třeba vystupování po dohodě bylo jakési přechodné období, kdy si na to nečlenství zvyknou i lidé, kteří v Británii dloudobě žijí, ale aby to umožnilo zároveň také nastavit i nové vztahy, ať už obchodní, nebo spolupráci v oblasti bezpečnosti,“ míní.

„Vůbec nejlepší varianta by podle ministra zahraničí byla, kdyby Velká Británie zůstala členskou zemí,“ dodává s tím, že nyní se musí počkat, co přijde z Velké Británie a jaký bude plán pro vystoupení z EU, protože míč je na její straně.

Petříček se také chystá na Ukrajinu. Prozradil proto, o čem jeho mise bude. V programu má například zmínku o podpoře územní jednoty a suverenity Ukrajiny. Ministr připomíná, že Česká republika od počátku konfliktu na východě Ukrajiny a anexe Krymu jasně říká, že tyto kroky ze strany Ruska neuznává. Chce, aby se situce řešila mírovou cestou. „Ukrajina je pro nás důležitý partner. A má právo kontrolovat své území a zachovat svou zemi celistvou a rozhodovat o své budoucnosti,“ přiblížil Petříček, na čem bude jeho mise postavena.

Předmětem jednání však budou i vzájemné obchodní vztahy, protože Ukrajina je i náš významný ekonomický partner. „Je tu celá řada příležitostí pro české podnikatele a exportéry,“ dodává Petříček.

Do Ukrajiny odjíždí v době, kdy vrcholí předvolební kampaně. Je zde EU od toho, aby v této době prostřednictvím českého ministra zahraničí dala najevo, jak by měly volby dopadnout? Zajímala se Tvarůžková. „My neříkáme, kdo má volby na Ukrajině vyhrát,“ smál se Petříček a dodal, že v tuto chvíli navštěvuje Ukrajinu stejně jako další evropští partneři.

„Není to opravdu o tom, že bychom někoho podporovali, jednáme o tom, že Ukrajina by měla pokračovat v těch reformách, které započala,“ uzavřel s tím, že nejlepší odpovědí na tlak, kterému je dnes vystavena, je vybudování demokratického a prosperujícího státu.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…