Petříček do čela ČSSD: V pozadí prý expremiér Bohuslav Sobotka

17.02.2021 13:46

Reportér MF Dnes Petr Kolář se v dnešním vydání deníku rozepsal o sociální demokracii a o tom, že se ve straně schyluje k souboji o křeslo předsedy. Současný ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček chce vyzvat na souboj současného předsedu Jana Hamáčka. A prý jej má podpořit i Bohuslav Sobotka. Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se pak na Impulsu vyjádřil k tomu, že by ČSSD měla odejít z vlády.

Petříček do čela ČSSD: V pozadí prý expremiér Bohuslav Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„V roce 2006 byla tehdejší Unie svobody-DEU Pavla Němce pevnou součástí levicové vlády Jiřího Paroubka, což řada jejích členů včetně funkcionářů kritizovala. Podle průzkumů byla tehdy strana v posledním tažení, což se její představitelé snažili všemožně zvrátit. Krátce před volbami se tedy stal ze suchopárného a nepříliš charizmatického ministra spravedlnosti Němce bojovník za legalizaci marihuany. Aby zaujala, měla US-DEU v televizních spotech i lecjaké šílenosti včetně hořících prdů. Ve volbách propadla a krátce poté skončila,“ začíná zeširoka svou glosu Kolář. 

Anketa

Skončí letošní ,,covidová zima" celonárodní tragédií?

76%
24%
hlasovalo: 5499 lidí

„V roce 2021 je sociální demokracie Jana Hamáčka pevnou součástí neideologicky populistické vlády Andreje Babiše, což řada jejích členů včetně funkcionářů kritizuje. Podle průzkumů je strana v posledním tažení, což se její představitelé snaží všemožně zvrátit. Krátce před volbami se tedy ze suchopárného a nepříliš charizmatického ministra zahraničí Tomáše Petříčka stává kandidát na předsedu ČSSD. Aby zaujala, chce část sociální demokracie opět vsadit i na koncept ‚moderní levice evropského střihu‘, což byla prapříčina toho, proč je dnes tam, kde je,“ pokračuje a uznává, že srovnání obou stran sice poněkud kulhá, vnímá však jakýsi zápach předsmrtelné agonie. 

Popisuje následně historické spory ve straně, mimo jiné popisuje „kliku“ kolem Miroslava Pochecho a jeho spojenců. 

„Došlo tedy opět na Tomáše Petříčka. Jakkoli ještě loni v říjnu velmi krkolomně vysvětloval, že nechce kandidovat na předsedu ani obhajovat místopředsednický post. S tím, že se hodlá stát předsedou pražské ČSSD, a teprve až uspěje ve volbách do Sněmovny, mohl by uvažovat o návratu do vedení celé strany. To vše je najednou zapomenuto,“ popsal Kolář. 
 
„Provázet by to opět měla snaha pospojovat minoritní levicové partičky, které nikoho příliš nezajímají, pokud je vůbec zná. Možná i Stranu zelených, o níž dnes platí totéž. Má to být opět cesta k ‚moderní levici evropského střihu‘, což je floskule všech floskulí, kterou nejlépe ilustroval závěr éry předsedy Bohuslava Sobotky,“ dodal Kolář a poznamenal, že podpora lidí typu Petry Buzkové či Sobotky má být údajně jedním z velkých ‚trumfů‘ Petříčka.
 
„Vyhrát může kdokoliv, před volbami to pro ČSSD bude určitě terno. Možná je nejvyšší čas na hořící prdy,“ uzavřel Kolář. 
 
 
To, že by ČSSD měla odejít z vlády, si myslí člen bohumínské buňky sociálních demokratů a exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. V pořadu Benešovský Impuls prohlásil, že stranu ničí spojení s hnutím ANO. Bývalý ministr připomněl, že bohumínská buňka byla proti vstupu do vlády už od samého začátku. Podle Němečka se teď naplno projevuje, že ANO nebere sociální demokracii jako rovnocenného partnera. „Myslím si, že když by sociální demokracie odešla z vlády, tak to nikdo nepozná, protože pan premiér Babiš si stejně dělá, co chce. Myslím, že ČSSD by se tím zbavila zodpovědnosti za něco, co stejně příliš neovlivňuje a co jí dělá špatné jméno.“ 

Němeček také řekl, že preference ČSSD by mohl zachránit letošní stranický sjezd. Ministra zahraničí Tomáše Petříčka ale jako vhodného kandidáta na předsedu strany nevidí. „Jsme trochu v rozpacích. Vysoce hodnotím to, jak dělá zahraniční politiku, ale my bychom rádi někoho, kdo v té vládě nebude, nebo kdo z ní chce odejít. Pan Petříček zatím nedeklaroval, že by chtěl vládu ještě před volbami opustit.“ Sám Němeček se už ve vysoké stranické funkci nevidí. „Politice jsem obětoval náročné 3 roky života, teď už zůstávám jen v té komunální. Post předsedy je práce na plný úvazek ideálně pro někoho, kdo působí v Praze.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…