Petříček odmítá Babiše. Rád by ČSSD dal do kupy se Zelenými

23.01.2021 18:26

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v rozhovoru pro ČTK prozradil, že strana hledá cestu k volební spolupráci s dalšími politickými subjekty. Možnou spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše však rázně odmítl.

Petříček odmítá Babiše. Rád by ČSSD dal do kupy se Zelenými
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Prezident Miloš Zeman vyjádřil přání, že by pro volby 2021 měl vzniknout volební blok ANO a ČSSD.

Upozornil však také, že po volbách pověří sestavením vlády předsedu nejsilnější strany, nikoli nejsilnější koalice. Ve světle předvolebních průzkumů posledních čtyř let, by to znamenalo, že bez ohledu na výsledek zmíněných koalic bude premiérem jmenován Andrej Babiš (ANO).

Ministr zahraničí Tomáš Petříček má za to, že cesta spolupráce s dalšími politickými subjekty, např. se Zelenými, je pro ČSSD správnou cestou.

„Česko se bude muset vypořádat s dopady pandemie. Bude to mít vliv na český průmysl, zaměstnanost. Jsem přesvědčen, že právě sociálně citlivé změny, které budou ale také přispívat k ochraně životního prostředí a boji se suchem, jsou přesně ta témata, kde společně se Zelenými můžeme prosadit nejlepší řešení pro všechny,“ sděil Petříček.

Ale případnou předvolební koalici s hnutím ANO důrazně odmítl.

„Sociální demokracie by měla být především připravena po volbách prosazovat svůj program, ať už prostřednictvím vládní spolupráce, ale také popřípadě z opozice. Zcela na rovinu si ale neumím představit, že bychom pokračovali ve spolupráci s hnutím ANO,“ dodal Petříček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…