Petříček přijal běloruského opozičníka. Představil mu, jak se chystáme podporovat občanské aktivity

10.09.2020 22:19

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se ve čtvrtek sešel se členem běloruské opoziční koordinační rady Pavlem Latuškem. Petříček odsoudil policejní zákroky proti demonstrantům, vyzval ke vzájemnému dialogu a podpořil demokratická práva občanů Běloruska. Za českou vládu také Latuškovi představil program podpory humanitárních a občanských aktivit v Bělorusku.

Petříček přijal běloruského opozičníka. Představil mu, jak se chystáme podporovat občanské aktivity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Jedinou cestou k řešení je reálný dialog mezi mocí a společností,“ prohlásil podle serveru Aktuálně.cz po schůzce Petříček a připomněl, že vláda schválila vytvoření fondu na pomoc perzekuovaným Bělorusům. Do fondu uvolní Ministerstvo zahraničí ze svého rozpočtu deset milionů korun. Peníze půjdou mimo jiné na podporu nezávislých médií, stejně jako léčbu zraněných demonstrantů. Kromě toho Česká republika chce nabídnout možnost lékařské péče v českých nemocnicích.

Sedmičlenná koordinační rada běloruské opozice se marně snaží o dialog s Lukašenkovým režimem. Všichni členové rady kromě nositelky Nobelovy ceny za literaturu Světlany Alexijevičové byli zatčeni nebo přinuceni odcestovat ze země. Petříček proto Latuška ujistil, že Česko bude prosazovat snahu navázat dialog i na mezinárodních fórech.

„Se znepokojením sledujeme zatýkání a deportace členů vedení koordinační rady. Oceňuji proto statečný krok našeho velvyslance v Bělorusku, který včera (ve středu) s několika kolegy z EU vyjádřil podporu právě paní Alexijevičové přímo v jejím bytě,“ řekl Petříček k návštěvě velvyslanců Česka, Německa, Polska a několika dalších.

V Bělorusku panuje celospolečenské napětí od posledních prezidentských voleb 9. srpna, ve kterých podle oficiálních výsledků drtivě vyhrál dlouholetý prezident Alexandr Lukašenko. Podle mnoha nezávislých pozorovatelů ale měla vyhrát opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská. Výsledky voleb kromě opozice zpochybňuje i Evropská unie.

reklama

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…