Petříček se na ČT dotkl Kellnerova byznysu. Zapojení Klause ml.? Nové skutečnosti

14.12.2019 16:14

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) před kamerami ČT prohlásil, že je nakloněn vedení debaty o Číně. Nemá nic proti tomu, aby se v této debatě angažovaly i soukromé společnosti, jako je Home Credit, ale pokud to dělají, musejí to podle ministra dělat transparentně. Odmítá však přistoupit na to, že Čínu je povoleno jen a pouze kritizovat. Zastal se proto poslance ODS Jana Skopečka.

Petříček se na ČT dotkl Kellnerova byznysu. Zapojení Klause ml.? Nové skutečnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Server Akrtuálně.cz zjistil, že společnost Home Credit platila jednu z českých PR agentur, aby v očích Čechů vylepšovala obraz Číny. Server také zjistil, že tatáž agentura spolupracovala s Trikolórou Václava Klause mladšího nebo s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou. Společnost Home Credit však důrazně odmítá, že by budovala nějaké skryté vlivové sítě, prý jen chtěla debatu o Číně dostat do vyvážené polohy.

Anketa

Vítáte vítězství Borise Johnsona v britských volbách ?

86%
7%
hlasovalo: 19106 lidí

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v pátečních Událostech, komentářích České televize konstatoval, že vést vyváženou celospolečenskou debatu o Číně je v pořádku.

Ale mělo by to být velmi transparentní, takže pokud se chce i Home Credit zapojit do této debaty, tak by se k tomu měl přihlásit, aby lidé věděli, jaká stanoviska podporuje,“ zdůraznil šéf Černínského paláce.

Prozradil také, že měl možnost zúčastnit se konference o Číně, kterou pořádal poslanec ODS Jan Skopeček a platil ji Home Credit. „Zaznívaly tam hlasy ze všech možných směrů, nebylo to vedeno snahou romantizovat si Čínu. Zaznívaly hlasy: pojďme najít vyváženou pozici, pojďme najít rovnováhu mezi našimi zájmy a hodnotami,“ konstatoval Petříček před kamerami.

„Já si nemyslím, že cestou je zde vytvořit dojem, že je možné pouze kritizovat Čínu,“ upozornil ministr s tím, že musíme vést dialog, ale dialog, který bude počítat s tím, že se Česko a Čína míjejí např. v pohledu na dodržování lidských práv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …