Petříček se sejde s čínským velvyslancem kvůli Huawei

10.01.2019 6:48

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se dnes sejde s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem. Bude s ním jednat o varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním hardwaru a softwaru čínských firem Huawei a ZTE, proti čemuž se čínská ambasáda ohradila.

Petříček se sejde s čínským velvyslancem kvůli Huawei
Foto: Huawei
Popisek: Huawei

S Čangem se dnes sejde i předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), varováním NÚKIB se bude na svém pravidelném jednání zabývat sněmovní bezpečnostní výbor.

„Bude se jednat samozřejmě o záležitost varování NÚKIB. Česká republika je suverénní stát a má zodpovědnost za vlastní národní bezpečnost včetně kybernetické bezpečnosti,“ řekl Petříček ve středu novinářům ve Sněmovně.

Čang o varování NÚKIB jednal v prosinci s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Čínská ambasáda poté na Facebooku napsala, že „bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem“.

Babiš se proti tvrzení čínské ambasády ohradil a označil ho za lež. Česká vláda podle něj žádnou chybu neudělala, chování velvyslance označil za nestandardní. „Budu chtít být od pana velvyslance informován o tom, jak se některé informace objevily v jejich prohlášení, a samozřejmě to bude tématem našeho jednání,“ řekl k tomu Petříček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…