Petříček týden před Brexitem navštíví Británii

13.03.2019 12:30

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) jede příští týden do Británie, kde otevře konzulát v Manchesteru. Řekl to dnes novinářům ve Sněmovně. Podklady k cestě projedná v pondělí vláda.

Petříček týden před Brexitem navštíví Británii
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministr Tomáš Petříček hovoří na sjezdu ČSSD

Podle materiálů pro jednání kabinetu by se měl Petříček sejít s britským ministrem zahraničí Jeremym Huntem a projednat s ním postavení Čechů v Británii po Brexitu. Británie má z Evropské unie odejít 29. března.

O zřízení konzulátu rozhodla vláda v roce 2017. Měl by pomáhat londýnské ambasádě v ekonomické diplomacii a poskytovat konzulární služby pro oblast severní Anglie, Skotska a Severního Irska, kde žije a pracuje zhruba 40 procent ze všech Čechů v Británii. Zájem o konzulární podporu vzrostl v souvislosti s britským rozhodnutím opustit EU. Konzulát v Manchesteru by měl usnadnit Čechům přístup k těmto službám.

Petříček bude v Británii 19. a 20. března. Sejde se také s českými občany, kteří tam žijí. Závěry schůzky chce česká diplomacie využít k tomu, aby zjistila, na co klást důraz při jednáních o budoucích vztazích mezi EU a Británií, a aby mohla účinněji hájit zájmy českých občanů.

Ministra zahraničí čeká i schůzka s jeho protějškem Huntem, chce s ním jednat hlavně o postavení Čechů po Brexitu. „Toto jednání nabývá na významu v souvislosti s tím, že na britské straně úvahy o budoucím postavení občanů EU a jejich právech dosud nedospěly do fáze přijetí zákonné normy v britském parlamentu,“ uvedla česká diplomacie v materiálu pro jednání vlády. Na britské straně zatím jsou pouze politická ujištění o zachování dosavadního postavení evropských občanů v Británii. Český Parlament naproti tomu už přijal zákon, který recipročně ošetřuje práva Britů v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…