Petříček zklamal DVTV: I Schwarzenberg uznal, že Jindrák je pro jednání s Ruskem vhodný

17.07.2020 16:15

Ministr zahraničí Tomáš Petříček okomentoval vztahy s Čínou a Ruskem. Pokud jde o Čínu, prý musíme počítat s tím, že v řadě oblastí je Čína pro EU spíše rivalem. Na druhé straně ale podle ministra máme hledat cesty ke spolupráci s touto zemí. Ve vztahu k Rusku konstatoval, že by stál o to, aby se česko-ruské vztahy zlepšily, ale to se prý podaří až tehdy, až si to bude přát i Rusko.

Petříček zklamal DVTV: I Schwarzenberg uznal, že Jindrák je pro jednání s Ruskem vhodný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Hned v úvodu rozhovoru pro internetovou televizi DVTV vysvětlil, že česká vláda, ale i většina partnerů v EU, dnes komunistickou Čínu vnímá jako rivala a nikoli jako blízkého partnera.

Je to názor, který momentálně zastáváme napříč Evropskou unii. Neříkám, že je Čína nutně rival, ale skutečně i ta krize ukázala, že se musíme víc zaměřit na to, abychom naše hodnoty a zájmy byli schopni lépe hájit i ve vztahu k takto významné mocnosti jako je Čína,“ pravil Petříček. Podle ministra se o tom v EU intenzivně debatuje na takřka každém jednání.

O Číně se pravidelně debatuje i a české politické scéně.  

„Pravidelně o Číně vedeme diskusi například v Poslanecké sněmovně nebo v Senátu a je to otázka nalezení nějaké vyvážené polohy. My Čínu nezměníme, my jen můžeme říct, o čem si myslíme, že Čína nedělá správně,“ řekl člen koaliční vlády ANO a ČSSD.

Zdůraznil však také, že nám pomohlo, když na počátku epidemie z Číny do Česka přiletěly letouny s ochrannými pomůckami z Číny. V tom, že tyto letecké speciály vítali členové české vlády, nevidí jako problém. „Nejsme vazalové Číny,“ uvedl Petříček.

Jen se musí hledat cesty, jak s tak významnou ekonomikou, jako je ta čínská, spolupracovat a spolupracovat prý půjde i bez toho, aby předseda Senátu Miloš Vystrčil jezdil na Tchaj-wan. Petříček v této souvislosti zdůraznil, že Česká repulika od 90. let uznává princip jedné Číny a cesta na Tchaj-wan může být chápana jako něco, co je v rozporu s touto politikou. Petříček proto nikoli poprvé konstatoval, že Vystrčilovi nemůže cestu na Tchaj-wan zakázat, ale také mu ji nemůže doporučit.

Do budoucna bychom si však měli promyslet, jak postupovat, abychom v případě další vlny pandemie nebyli na Číně tolik závislí.

Pár slov pronesl i na adresu Ruska. Uvítal by, kdyby se vztahy mezi Českem a Ruskem podařilo zlepšit, ale vůle ke zlepšení musí existovat na obou stranách a Petříček tuto vůli na ruské straně necítil. „My jsme proto byli ti, kdo na počátku roku inicioval jednání podle smlouvy z roku 1993 a pokud bude vůle i na ruské straně, tak bychom ty vztahy mohli normalizovat,“ uvedl ministr zahraničí.

V tom, že jednání s ruskou stranou nepovede on jako ministr zahraničí, ale šéf zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák, nevidí Petříček chybu. „Hovořil jsem o tom i s TOP 09 a i pan Schwarzenberg uznal, že pan Jindrák je jeden z nejzkušenějších českých vyjednavačů,“ prozradil šéf české diplomacie.

Česko prý bude chtít řešit útoky na české ambasády v Rusku nebo otázku péče o zanedbané pomníky legionářů.

Nakonec okomentoval dohady o finanční pomoci v časech po koronaviru. Petříček ocenil, že nezaměstnanost nebude jediným zásadním klíčem, podle kterého se bude 750 miliard euro pomoci rozdělovat. I my ale podle ministra budeme muset počítat s tím, že přistoupíme na kompromisy.  Musíme být realisté a počítat s tím, že ne všechny naše požadavky se podaří prosadit,“ upozornil Petříček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…