Petruška Šustrová chválí mládež. Dobře si prý uvědomuje, jak běží dějiny

18.11.2017 9:31

Spolupracovnice Lidových novin Petruška Šustrová přispěla do dnešního vydání svým komentářem k výročí 17. listopadu.

Petruška Šustrová chválí mládež. Dobře si prý uvědomuje, jak běží dějiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petruška Šustrová

17. listopad je podle Šustrové jen symbol. „Roli v tom obratu samozřejmě hrála celá řada jiných vnějších i vnitřních okolností. Jenže dějiny se různými symboly (abychom se vyhnuli srdceryvnému patosu, můžeme jim říkat šlápoty dějin) jen hemží; pro vzpomínání, srovnávání a posuzování potřebujme záchytný bod a datum k tomu náramně dobře slouží,“ podotkla Šustrová. 

Symboly podle jejích slov mohou docela dobře posloužit i ke zkratkovitému vnímání. „Obsah se vyprázdní a šlápota najednou směřuje jinam. Tak vznikají národní mýty: vyprávějí o naší minulosti tak, jak se to tomu (nebo jinému) demagogovi zrovna hodí. Zabránit se tomu úplně nedá, národní mýtus je, jak víme z dějin, potřebná věc; mimo jiné sceluje společnost a dodává jí pocit smyslu,“ zmínila Šustrová.

Zmínila také to, že chodí besedovat do škol, neboť se domnívá, že je důležité připomínat, co bylo. „Že dnešní svět není ten jediný, že to, co dnešním dospívajícím připadá samozřejmé, vůbec samozřejmé není, že tomu tak ještě před nemnoha lety nebylo – a že tomu tak nemusí být ani za několik (málo) let. Letos – a to mne zaujalo – se v každé škole někdo zeptal na něco, co se týkalo dneška: třeba co si myslím o výsledku voleb nebo jak se dnes dívám na lustrační zákon. Zřejmě ti dospívající tuší o souvislosti cesty dějin s dneškem víc, než jsem si představovala,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…