Picek a Mlsna prý zradili parlamentní demokracii. Koalice s nimi nepočítá

26.07.2013 8:34

Koalice ODS, TOP 09 a LIDEM už nepočítá s Vlastimilem Pickem a Petrem Mlsnou. Podle představitelů bývalé koalice by neměli být ve vládě Miroslavy Němcové. Podle Týdne.cz se řada koaličních politiků shoduje na tom, že svou spoluprací s Rusnokovou vládou zradili parlamentní demokracii.

Picek a Mlsna prý zradili parlamentní demokracii. Koalice s nimi nepočítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Picek

"Vlastimil Picek neprojevil dostatečnou úctu k parlamentní demokracii. Svou účastí v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, kterou nikdo nevolil, ji popřel. Můj osobní názor je, že by neměl být součástí případné koaliční vlády. Stejný případ je ale i pan Mlsna, který zastával post ministra a šéfa Legislativní rady vlády v Nečasově kabinetu. Byť si ho jako odborníka vážím, nemyslím si, že by bylo vhodné, aby působil jako náměstek ministryně spravedlnosti Benešové a pak se vrátil do role ministra," řekl on-line deníku Týden.cz místopředseda Starostů a poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák.

Karolína Peake z LIDEM se domnívá, že personální obsazení vlády bude v rukou Miroslavy Němcové. Co se týče Picka - jeho odchod z ministerstva Peake prý požaduje. Týden.cz připomíná, že její motiv však může být i prozaičtější. Pravděpodobně neblaze nese skutečnost, že poté, co ji po týdnu v čele Ministerstva obrany Nečas odvolal, dosadila ODS na místo ministra právě Picka.

Kdo na Ministerstvo kultury?

Další otazníky se týkají Ministerstva kultury. Tam je řada kandidátů, o kterých se již mluvilo po rezignaci Aleny Hanákové. "Nejvážnějším kandidátem na post ministra je klarinetista Jiří Hlaváč," prozradil pro Týden.cz Polčák.

Koaliční strany prý už ani moc nepočítají s tím, že se do vlády vrátí. Svědčí pro to i poslední ultimátum Miloše Zemana a následná reakce na něj ze strany Němcové. Zeman žádá po koalici notářsky ověřených 101 podpisů poslanců stojících za koaliční vládou, Němcová i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg to odmítají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…