Pichlavý komentář z Babišových novin: Na co je nám prezident EU? Vždyť i v USA mají jen číslo na Merkelovou

25.09.2015 7:44

Komentátor Lidových novin Zbyněk Petráček se zamýšlí nad situací Evropské unie a nad rolí „prezidenta Evropy“.

Pichlavý komentář z Babišových novin: Na co je nám prezident EU? Vždyť i v USA mají jen číslo na Merkelovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Podle Petráčka očekáváme od mimořádných summitů EU akci, rozhodnutí či řešení. „Z toho právě skončeného o migrační krizi nic takového nevzešlo. Ale to nepřekvapuje. Stejně jako fakt, že se lídři států rozešli rozděleni. Překvapit ale může jiná věc,“ uvedl a v následujících řádcích se věnoval ochraně vnějších hranic EU. 

Zarazilo jej totiž, že ani tuto otázku summit nevyřešil. Ochrana vnějších hranic byla dle Petráčka obecně zmíněna na jakémsi x-tém místě, daleko za financemi, hotspoty a posílením spolupráce s Libanonem, Tureckem a Jordánskem. 

„Jistě, vyčlenit miliardy eur je zásadní; tak jako zřídit hotspoty pro registraci běženců. Ale tady jde o něco neinvestičního – obnovení pravidel na vnější hranici EU. Tento bod je z pohledu Berlína i Paříže bagatelní. Ale proč má tedy EU svého ‚prezidenta‘, když je jeho postoj válcován? Proč tu funkci prosadili eurofederalisté, kteří teď odezírají ze rtů Angele Merkelové?“ ptá se Petráček, neboť nevyřešená otázka kontroly vnějších hranic Unie byla ještě před summitem EU pro předsedu Evropské rady Donalda Tuska prioritní. 

Podle Petráčka však i Amerika má na „Evropu“ jedno „telefonní číslo“, a to na Angelu Merkelovou. „A když potřebuje, prostě si ho odposlechne. Ale proč nám, řadovým Evropanům, vykládali, že EU bude mít ‚prezidenta‘ právě proto, aby ji nepřeválcovaly Německo s Francií?“ zeptal se závěrem komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…