Pietu si chceme vést sami, rozčilují se romské organizace

08.07.2012 20:01

Romským sdružením se nelíbí, jak má vypadat pondělní pieta, která má proběhnout na místě někdejšího sběrného tábora pro Romy v Letech na Písecku. Na té by měl promuvit i premiér Petr Nečas a organizovat by ji měl Památník Lidice. To je pro některé Romy ale nepřijatelné a vyzývají k jejímu bojkotu.

Pietu si chceme vést sami, rozčilují se romské organizace
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

"Nechceme pietu ve stylu té lidické s vojenskou hudbou. Není třeba organizovat 'konkurenční' vládní připomenutí katastrofy v Letech," vyjádřil se k tomu předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu a také místopředseda romské Strany rovných příležitostí Čeněk Růžička. S jeho názorem souhlasí i dalších pět romských sdružení, které také podepsaly jeho písemné vyjádření.

Setkání pozůstalých a Romů se přitom koná pravidelně právě pod taktovkou Romů na místě, na kterém dříve romský tábor stál. Podle Růžičky se ale nejspíš vládě nelíbilo, jak byly vzpomínkové akce pojaté a převedla tak radši odpovědnost na Památník Lidice. Na shromážděních se podle Růžičky mluvilo vždy realisticky a také kriticky, tématem byla často segregace romských dětí ve zvláštních školách, protiromská rétorika politiků a další citlivé otázky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …