Pikantérie ze soukromí Nečase a Nagyové. Podívejte se do mobilu expremiéra

22.05.2014 7:45

Deník MF Dnes přináší další sérii úniků z „kauzy Nagyová“. Vedoucí sekretariátu premiéra měla svého šéfa ovládat přes osobní vztahy a vyžadovat od něj některé kroky, týkající se zejména obsazování důležitých míst ve státní správě. Přinejmenším ve dvou případech měli být jmenováni lidé, které jí doporučil vlivný pražský podnikatel Ivo Rittig.

Pikantérie ze soukromí Nečase a Nagyové. Podívejte se do mobilu expremiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

V únoru 2013 Jana Nagyová slíbila Ondreji Páleníkovi, nedávno sesazenému z postu šéfa Vojenského zpravodajství, že z něj bude prezident Nejvyššího kontrolního úřadu - tedy jedna z nejvýznamnějších funkcí v zemi. Jeho zvolení měl zařídit premiér Petr Nečas, který ovšem narazil na odpor spolustraníků.

„Myslela jsem, že už jsi opustil tu maloměstskou pózu pantáty, ale zřejmě mi chceš dokazovat, kým jsi. To nemusíš, já ti pomáhala se tam dostat a udržet,“ napsala vzápětí rozčílená Nagyová svému šéfovi v SMS. „Tohle chování není poprvé. Vezmu si volno, musíme si rozmyslet, co a jak,“ dodala. Následovalo několik vzrušených telefonátů, ve kterých předseda vlády své tajemnici zahanbeně vysvětloval okolnosti a omlouval se.

Podle policejního dokumentu, který byl v minulém týdnu rozeslán obviněným, se měly ve vztahu obou běžně mísit osobní záležitosti s pracovními. Zejména ze strany Jany Nagyové, která prý ráda vytahovala společný život obou jako argument při řešení politických otázek.

Personální rošády podle Nagyové

Pokud jde o Páleníka, toho se nakonec podařilo umístit do čela Správy hmotných rezerv. Toho bez jakéhokoliv schvalování jmenoval ministr průmyslu a obchodu a Nečas si u Martina Kuby, který ministerstvo tehdy řídil, vynutil, že se na výběru bude rovněž podílet. O tom měl policistům vypovídat sám Kuba, v té době první místopředseda ODS.

Podobným způsobem se podle MF Dnes mělo Nagyové podařit obsadit několik dalších postů. Několikrát měla přitom iniciativa vzejít od vlivného podnikatele Ivo Rittiga, který prosazoval například Stanislava Hájka do klíčové role šéfa Útvaru zvláštních činností, klíčové policejní jednotky, provádějící odposlechy a sledování. Jmenování Rittigova člověka měl tehdy zastavit až policejní prezident Martin Červíček.

Podobně měl Rittig opakovaně urgovat dosazení svého člověka do vedení České pošty. Jeho favoritem měl být jistý „Martin“, kterého vyšetřovatelé identifikovali jako Martina Horáka, který se posléze skutečně stal v České poště finančním ředitelem.    

Jana Nagyová měla mít značný vliv zejména na ministry ODS. K tomu mělo přispět i chování Petra Nečase. „Bylo zbytečné Petrovi říkat, že to Jana přehání. Nikdo na grémiu ani nepípl, to nemělo smysl. Petr vás okamžitě podezříval jako soupeře,“ sdělil MF Dnes jeden „nejmenovaný politik ODS“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …