Pikantní přednáška Alexandra Mitrofanova: Kreml financuje Marine Le Pen, Sobotka má přístup k tajným informacím, zná úlohu Zemana. Babiš dělá politiku pro idioty

06.02.2016 9:10

Velice ostrými výroky se představil politický komentátor Práva Alexandr Mitrofanov na besedě v Liberci. Zeman chce dle něj odstřelit Sobotku v ruském zájmu, Babiš dělá politiku pro idioty. Hodně se věnoval situaci v Rusku. „Jsem naprosto přesvědčen, že Putinova kremelská politika vede k záhubě Ruska. Vždyť tam jsou obrovské vnitřní problémy – ekonomické, politické, národnostní. Je to bomba před výbuchem,“ vysvětlil.

Pikantní přednáška Alexandra Mitrofanova: Kreml financuje Marine Le Pen, Sobotka má přístup k tajným informacím, zná úlohu Zemana. Babiš dělá politiku pro idioty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Mitrofanov a Petr Pithart

 
V úvodu Mitrofanov zdůraznil, že to, co bude říkat, jsou jeho názory, nikoli redakce. „Chtěl bych, aby lidé nad mými slovy přemýšleli. To je podle mě základní úkol politického komentátora. Klidně mi nevěřte. Ale je to můj názor založený na dlouholeté znalosti českého politického prostředí, osobním poznáním mechanismů, podle kterých jede česká politika a osobní znalosti mnoha důležitých aktérů české politiky,“ objasnil.
 
„Letos mi bude padesát devět let. Prvních třicet, čtyřicet let jsem velice odmítal jakási velká schémata, že věci nejsou samy od sebe, ale dost často je tu nějaká vůle a plán. Dnes vím, že to tak je. A teď se prosím nezlobte, že budu říkat věci, které v předešlé debatě v Jablonci lidi šokovaly,“ navnadil novinář návštěvníky jeho besedy s názvem Očima Saši Mitrofanova v libereckém Fryčově knihkupectví.

Ruský plán, jak vrátit vliv jako za Sovětského svazu

„Nedávno mi jeden pán v důchodu, učitel, říkal, že došli s manželkou, též učitelkou, k závěru, že bohužel česká vzdělávací soustava naprosto selhala v přípravě lidí na to, v čem žijí, v jaké společnosti jsou, jak funguje, jaké jsou mechanismy politiky i řízení státu, jaké je rozložení ve světě, jaké jsou koho zájmy, co se vlastně děje,“ vzpomněl si Mitrofanov. „Není proto teď pro mě vůbec překvapením, že lidé často i s vysokoškolským vzděláním – omlouvám se, ale často jsou to inženýři – dokáží psát věci, jež jsou sice česky dobře – ale obsahově jsou z jiného světa. Dokážou žít v nějakých svých představách, které se naprosto liší od toho, co se děje minimálně v té politice. Mají naprosto jinou představu o těch aktérech, než ti lidé opravdu jsou,“ upozornil.
 
Určitá skupina takzvaných alternativních médií – a to nejen u nás, ale i ve světě – jsou podle Mitrofanova součástí většího ruského plánu, jak vrátit starý vliv Sovětského svazu. „Putin prostřednictvím velmi dobře organizovaných tajných služeb má fabriky trollů, kteří vstupují do diskusí v různých zemích a rozeštvávají to tam. K tomu si přidejte, že Kreml okatě financuje stranu Marine Le Penové ve Francii, maďarský Jobbik,“ argumentoval.

Kde jsou u nás ti uprchlíci?

David Hamr z Českého rozhlasu, který celý pořad moderoval, se Mitrofanova zeptal, zda uprchlická a řecká krize či kontroverzní výroky některých politiků mají nějakou souvislost. „Zeptám se já. Kde jsou u nás ti uprchlíci? Chovanec říkal, že je jich devadesát v detenčních zařízeních. Takže uprchlíci tu téměř žádní nejsou. Je to téma, které je vnášeno do diskurzu třeba prezidentem Milošem Zemanem, a je součástí velkého globálního plánu,“ domníval se. 
 
Ten dle něj zahrnuje i bombardování Sýrie ruskými letadly. „Protože, jak už i ruské zdroje přiznaly, na takzvaný Islámský stát těch bomb moc nepadá. Tak třetina. Jinak na pozice bojovníků proti Asadovi a pak také na civilní obyvatelstvo. Aby ta vlna uprchlíků byla ještě větší a přelila se do Evropy. Kde kvůli tomu vzniká napětí,“ konstatoval Mitrofanov.
Evropská unie podle něj na něco takového nebyla vůbec připravená. „Byla to taková až moc klidná organizace,“ ozřejmil.
 
„Zeman si dělá prebendu na druhé volební období. Jak ji dělá? Tím, že chodí a říká, že tu bude šaría a že uprchlíci přijdou v takovém množství, takže musíme vše utěsnit, upevnit a jeho zvolit prezidentem a Babiše premiérem,“ domnívá se Mitrofanov.

Nevěřím, že Sobotkův mail prolomili náckové

Proč najednou prezident Zeman zaútočil na premiéra Sobotku? „Protože premiér Sobotka má přístup k tajným informacím a moc dobře ví, co se děje. Takže ví i jaká je úloha Zemana. Objektivně vzato jeden pracuje pro Rusko, druhý pro Evropu. Takže je potřeba Sobotku odstranit,“ sdělil politický komentátor.
 
Vyjádřil se i k prolomení premiérova mailu. „Prý to udělali náckové. Já tomu nevěřím. Na to jsou jiné prostředky, jiní lidé a specialisté, kterých je hodně v jedné nejmenované zemi a jsou na vysoké úrovni,“ vysvětlil Mitrofanov s tím, že u nás to zatím drží Sobotka. „Není samozřejmě sám, je ale viditelný a má tu moc jako premiér spolupracovat s Evropskou unií a NATO.“
 

Klíčové krajské volby. I proto Zeman na Sobotku útočí

Letos nás čekají krajské volby. „Mají být klíčové. Mám rád Miloše Zemana pro jeho otevřenost. Nic neutají. Když byl teď na jižní Moravě, tak říkal: Tady je Michal Hašek. Ten je nejlepší. Mám ho nejraději ze všech. Po krajských volbách mají nastat změny v sociální demokracii. A proto Zeman na Sobotku tak útočí. Má dostat málo hlasů, prohrát volby. Cílem je zničit Sobotku,“ konstatoval Mitrofanov. 
 
Na což podle něj upozornil a varoval před tím v rozhovoru pro Aktuálně.cz i ministr vnitra Chovanec. „Chovanec si to spočítal tak, že jde proti Zemanovi a Rusku, s Evropou a Sobotkou,“ domnívá se politický komentátor. 
 
Poté se rozhovořil o tom, že politik musí mluvit tak, aby mu rozuměl i ten nejhloupější příznivec. A dotkl se i fenoménu Andrej Babiš. „Nikdo nepředpokládal, že tady vznikne. Ten vlastně dělá politiku – promiňte mi ten výraz – pro idioty. A vychází mu to. Protože to bylo v kampani – Ano, bude líp...,“ vypozoroval. 

Rusko je fašistický stát

Jaká je realita dnešního Ruska? „Je tam skutečně nesvoboda. Vypůjčím si formulaci profesora Andreje Zubova. Je to fašistický stát,“ prohlásil Mitrofanov. Jaký je podíl občanů Ruské federace, kteří si uvědomují, co se tam děje? „Uvádí se, že dvanáct procent. Existuje jedna malá výborná televize, pár velice zajímavých tištěných médií. Ale to všechno nemá žádný dosah. Tohle číslo je jisté. Pak se uvádí, že lidé mají strach. Vezměte si, že jste v Rusku, kde Němcova zastřelili, tak vám někdo zavolá – ‚tady sociologický průzkum, podporujete prezidenta Putina?‘ – tak řeknete ano,“ vysvětlil Mitrofanov. „Bohužel i podle ruských údajů stále se každým rokem zvyšují počty lidí, kteří z Ruska emigrují. Sociálně jsou to nejlepší mozky, nejpodnikavější lidé, nejvzdělanější, mladí lidé,“ doplnil. 
 
Úplnou demokracii si v Rusku asi není možné představit. „Pro svět by bylo optimální, kdyby tam byl režim, který by nebyl tak expanzivní jako dnes. Byl schopen domluvy, dohody. Ovšem ruské dějiny nedávají materiál k tomu, aby tento stát v této podobě byl schopen něčeho takového,“ uvedl novinář. „Jsem naprosto přesvědčen, že Putinova kremelská politika vede k záhubě Ruska. Nikoliv, že bude Rusko vzkvétat. Vždyť tam jsou obrovské vnitřní problémy – ekonomické, politické, národnostní. Je tam Čečensko, které se stalo bůhví čím a je hrozbou nejen pro Rusko. Jak může být Rusko naším spojencem proti radikálnímu islámu, když tam má Kadyrova?“ sdělil Mitrofanov. Rusko je dle něj ve stavu bomby před výbuchem. „Což Putin dobře ví. Proto se snaží to napětí ventilovat ven. Proto Ukrajina, Turecko a další,“ vysvětlil.
 
Ať jsou Američané jací jsou, mně nevadí
 
Kritizujete Rusko, ale co USA? Americkou akci do Iráku v roce 2003 bude dnes asi těžko někdo hájit? „Amerikou nadšen v žádném případě nejsem. Žít bych tam nechtěl. Ale dívám se na to sobecky jako český občan. Co mi přineslo špatného posledních 25 let, kdy jsme podle některých v područí Spojených států. Nic. Co by přineslo, kdybychom byli v ruském područí, to vám můžu říci naprosto jasně. Ať jsou Američané jací jsou, mně nevadí. Bude mi vadit, když tu budou Rusové se svým vlivem. Pokud sem přijdou Rusové, tak protože částečně z toho národa pocházím, vím, co to bude,“ objasnil Alexandr Mitrofanov. „Takže na vás bude připraveno polonium?“ zavtipkoval moderátor. „To ne. Polonium je na mě škoda, to je vzácné. Stačí arzén," pobavil návštěvníky Alexandr Mitrofanov a debata po zhruba dvou hodinách skončila.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…