Pilný porušuje zákon, vypálil na ministra financí Bělobrádek

30.06.2017 13:55

Ministerstvo financí porušuje zákon, když v návrhu rozpočtu snížilo částku pro vědu a výzkum, kterou předtím schválila vláda. Novinářům to dnes po jednání vládní rady pro vědu výzkum a inovace (RVVI) řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Podle něj rada trvá na dodržení původní částky. Vyjádření ministerstva ČTK shání.

Pilný porušuje zákon, vypálil na ministra financí Bělobrádek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Vláda v květnu schválila posílení rozpočtu na vědu a výzkum pro příští rok. Do bádání by mělo putovat 36,2 miliardy korun, tedy o 3,5 miliardy víc než letos. Ministerstvo financí navrhuje snížení, a to nejspíš o 2,8 miliardy korun. Šéf resortu Ivan Pilný (ANO) už dřív řekl, že u peněz na vědu, výzkum a inovace byla čtyřmiliardová rezerva, přesto vláda částku ještě navýšila.

„Usnesení platí. Pokud ministerstvo financí nerespektuje a ignoruje toto usnesení vlády, tak porušuje zákon,“ řekl Bělobrádek. Podle něj je rada přístupem resortu financí znepokojena a varuje před snížením sumy, ohrozilo by to podle ní celý systém vědy a výzkumu. „Ministerstvo financí nemůže zacházet svévolně, jak se mu zlíbí,“ dodal Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Snižování podpory na vědu a výzkum kritizovali už dřív vědci i rektoři vysokých škol. Podle nich je oblast podfinancovaná ještě z minulosti. Pokud do bádání a inovací nepoputují peníze, ohrozí to konkurenceschopnost Česka i jeho další ekonomický rozvoj a růst, uvedli akademici.

RVVI zasedala dnes spolu s týmem zahraničních vědců. Novým členům mezinárodního týmu předal Bělobrádek jmenovací dekrety. Podle zahraniční rady má ČR kvalitní základní výzkum, soustředit by se měla ale i na výzkum aplikovaný a využitelnost výsledků v praxi. Česko by si také mělo vybrat oblast, na kterou se zaměří. „Žádná země nedokáže vše dělat na špičkové úrovni. Musíte se soustředit na určitou oblast výzkumu a vytvoření výzkumné infrastruktury,“ uvedl Peter Gruss z Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University v Japonsku. Podotkl, že podle toho je pak také potřeba rozdělovat finance na vědu a výzkum.

Česko by mělo na bádání dávat procento hrubého domácího produktu. Podle Bělobrádka třetinu sumy nyní tvoří peníze z fondů EU. Zdůraznil, že po roce 2020 v novém období bude evropská podpora nižší, takže bude muset finance přidat česká strana. „Musíme systém připravit na výpadek peněz z EU,“ podotkl vicepremiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…