Pilotní projekt nové justice, popsal Rath na Primě svůj případ. Naznačil i podivnosti kolem soudce

17.11.2013 12:21

Své stíhání považuje bývalý poslanec David Rath za součást pilotního projektu takzvané nové justice, která se rozhodla, že u nás provede „něco jako převrat". Uvedl to v diskusním pořadu televize Prima Partie. Upozornil také na to, že soudce, který jej tento týden po bezmála půl druhém roce propustil z vazby, se krátce poté stal terčem nevybíravého nátlaku. Zopakoval rovněž, že si není vědom, že by se dopustil něčeho špatného.

Pilotní projekt nové justice, popsal Rath na Primě svůj případ. Naznačil i podivnosti kolem soudce
Foto: repro ČT, tan
Popisek: David Rath na svobodě

„Jsem přesvědčen, že jsem nic špatného neudělal. Výběrová řízení probíhala přesně podle zákona, motiv, aby někdo dostával úplatky, tam nebyl,“ tvrdil Rath. Své tvrzení opírá o to, že podle znaleckých posudků i svědeckých výpovědí zakázky, které prý byly zmanipulovány, předražené nebyly a že v jeho kauze nešlo o úplatky.

O soudci, který jej opakovaně odmítal propustit z vazby, uvedl, že jej osobně nenávidí. Domnívá se tak na základě formulací, jimiž tento soudce zamítnutí propuštění odůvodňoval.

David Rath také uvedl, že soudci jsou pod tlakem. Doložil to situací jiného soudce, který v pondělí rozhodl o jeho propuštění z vazby, v níž byl bez třech dnů přesně rok a půl. „Najednou se nemůže dohledat jeho jmenování,“ podotkl Rath. „Když mě soudce pustil, najednou se na něj objevil nátlak. Je ke zvážení, že je možné takto na soudy tlačit, když neplní zadání, které si kdosi objednal,“ upozornil.

Řeč přišla i na již pověstnou krabici od vína se sedmi miliony korun. Exposlanec se dušoval, že o tom, že v krabici jsou peníze a ne lahve vína, nic netušil. Naznačil, že mohlo jít o peníze určené na volební kampaň ČSSD.

Nařčení politických stran z toho, že mají podezřelé financování, začalo být podle Ratha používáno jako klacek na tradiční politické strany. Nikdo se ale podle něj neptá, kde nové politické subjekty vzaly na volební kampaň „půl miliardy“.

Kde vidí příčiny svého nynějšího stíhání? „Označil jsem to termínem nová justice či nové represivní složky. Je to skupina lidí, která má vazby na některé novináře, politiky, prokurátory. Ti se rozhodli, že tu udělají něco jako převrat. Nechci se přeceňovat. Vybrali si známého kontroverzního politika, jako pilotní projekt, na kterém si to vypilují,“ konstatoval Rath s tím, že akce „nové justice“ pokračovala „sestřelením vlády“. Na závěr si položil řečnickou otázku: „Příštího premiéra odvedou v poutech?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…