Pirát Peksa žádá o nový audit, další analýza prý dokazuje Babišův střet zájmů

18.03.2021 11:25

Nadační fond proti korupci na základě zjištěných informací došel k závěru, že Státní zemědělský intervenční fond je politicky dobytá instituce. Analýza vypracovaná NFPK s využitím analytického nástroje Datlab Kontrola prý prokazuje, že Andrej Babiš a jeho blízcí spolupracovníci nejsou pouze ve střetu zájmů, který je sám o sobě protiprávní, ale také aktivně zneužívají svou moc pro osobní prospěch. Kvůli těmto novým skutečnostem žádá pirátský europoslanec Mikuláš Peksa nový audit.

Pirát Peksa žádá o nový audit, další analýza prý dokazuje Babišův střet zájmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

„SZIF je institucí, která v Česku rozděluje miliardy ze státního rozpočtu a evropské podpory pro zemědělce. Poté, co se Andrej Babiš stal v roce 2014 ministrem financí, problémy na SZIF nabraly na obrátkách. Premiér je jedním z největších tuzemských podnikatelů v zemědělství a bez dotací, které SZIF rozděluje, by měl jeho Agrofert nulové zisky,“ upozornil europoslanec Mikuláš Peksa.
 
 
Premiér Andrej Babiš podle slov Mikuláše Peksy dosadil do většiny výkonných i kontrolních pozic Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF) své nejbližší spolupracovníky. „Fungování instituce přizpůsobil tak, aby nahrávala jeho byznysovým zájmům. Vyplývá to z nové analýzy Nadačního fondu proti korupci. Podle ní jsou v souvislosti s fungováním fondu problematické nejenom dotace pro firmy, které defacto Babiš ovládá, ale i veřejné zakázky,“ uvedl europoslanec Mikuláš Peksa. 
 
Zpráva Nadačního fondu proti korupci dále uvádí, že současným předsedou dozorčí rady SZIF je Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM. „Domníváme se, že tato funkce měla zaručit podporu Vlády ze strany klubu KSČM při hlasování o důvěře Poslanecké sněmovny, které proběhlo 12. června 2018,“ uvádí NFPK.
 
 
Mezi další členy dozorčí rady pak patří Monika Oborná (ANO), spoluzakladatelka hnutí ANO, Josef Kott (ANO), pracuje pro společnost ZZN Pelhřimov, spadající do holdingu Agrofert, Jitka Věková (SPD), bývalá členka představenstva holdingu Agrofert a Karel Kratochvíle (ČSSD), ředitel Zemského hřebčince v Písku, jenž pravidelně čerpá dotace SZIF.
 

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí
V roce 2018 se Babišovým střetem zájmů začala zabývat Evropská unie a většina úřadů přerušila vyplácení dotací firmám z holdingu do doby, než se o Babišově střetu zájmů rozhodne ve dvou nezávislých auditech. Europoslanec Mikuláš Peksa se v europarlamentu zabývá rozpočtovou kontrolou. Na střet zájmů premiéra Andreje Babiše upozorňuje dlouhodobě. Loni v únoru ho kvůli tomu Babiš veřejně nazval vlastizrádcem.
 
„SZIF už byl v minulosti auditován a skrz Výbor pro rozpočtovou kontrolu v Evropském parlamentu žádám o přístup k neveřejným závěrům těchto auditů. Vzhledem k rozkrytí nových skutečností žádám také o zahájení nového auditu na SZIF a doufám, že mě Výbor pro rozpočtovou kontrolu podpoří. Také jsem napsal Evropské komisi, co se chystá dělat s tím, že peníze evropských občanů v Česku z velké části rozděluje netransparentní, v podstatě nekontrolovatelná a politicky ovládaná instituce,“ doplňuje Peksa.
 
Státní zemědělský intervenční fond byl založen v roce 2000 pod Ministerstvem zemědělství. Jeho hlavním úkolem je přerozdělování více jak 40 miliard Kč unijních a národních dotací českému zemědělství. V současné době je generálním ředitele Martin Šebestyán, který byl povýšen z pozice náměstka v roce 2013.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…