Pirát Pikal podpořil vyznamenání pro komunistického básníka, netušil prý, kdo to je. Posral jsem to, provedl stranickou sebekritiku

26.05.2018 21:41

Komunistického básníka a spisovatele Karla Sýse, který je znám kontroverzními svými výroky ohledně listopadových událostí roku 1989, při páteční schůzi Sněmovny podpořila na udělení státního vyznamenání hlasovací koalice ANO, SPD a KSČM, ale i ČSSD a překvapivě také Piráti. Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal se poté na sociální sítí za jeho nominací omluvil s tím, že to prý byl omyl, kandidáta si nestihl prověřit.

Pirát Pikal podpořil vyznamenání pro komunistického básníka, netušil prý, kdo to je. Posral jsem to, provedl stranickou sebekritiku
Foto: TOP 09
Popisek: Vojtěch Pikal na 5. celostátním Sněmu TOP 09

Levicový autor a novinář Sýs za svou uměleckou činnost už jednou vyznamenán byl, dostal například titul zasloužilého umělce v roce 1989 od prezidenta Gustáva Husáka, informoval server Aktuálně.cz. Známé jsou i jeho výroky k listopadu roku 1989, který nazval kšeftem a přirovnal jej k Mnichovské dohodě. Otevřeně se hlásí ke KSČM, za komunisty v minulosti i kandidoval do Senátu.

O tom všem prý pirátský poslanec Pikal, který ho také podpořil, neměl podle svých slov ani páru. Cítíl proto nutkavou potřebu se za své hlasování omluvit. „V předloženém medailonku u pana Sýse nebylo nic, co by nasvědčovalo tomu, že je nutno zbystřit. Omlouvám se tedy, že jsem si dostatečně neprověřil všechny kandidáty,“ napsal ve svém tweetu a zmínil, že za nominací pana Sýse stojí úplně jiné strany a poslanci. „A to zcela vědomě, nikoliv omylem,“ dodal.

I na facebooku pak vysvětloval, z jakého důvodu zrovna komunistického umělce Sýse podpořil, jako hlavní důvod uvádí nedostatek času. „Je to ostuda, v tom ranním zmatku jsem neměl čas na přípravu a udělal chybu. Přehlédl jsem, že byl již za svou tvorbu oceněn jako zasloužilý umělec. Spolehl jsem se na spolunavržení od Antonína Staňka na podvýboru,“ vysvětloval.

Prý si kontroloval osobnosti, které připravovaly násilný puč, válečné letce, kteří v zásadě jen plnili rozkazy, údajné rasisty, gestapácké donašeče, ale dětský básničkář ho nenapadl. „Jde to za mnou, pos*al jsem to. Navrhněte trest. Omlouvám se všem,“ napsal Pikal na facebooku.

Pro udělení medaile Za zásluhy Sýsovi se proto při pátečním hlasování v Poslanecké sněmovně vyjádřilo 14 z 22 členů Pirátské strany včetně jejího předsedy Ivana Bartoše.

Hlasování Pirátů v případě vyznamenání levicového publicisty překvapilo i předsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila. Ten prý nepochybuje, že Miloš Zeman komunistu Sýse, oceněného Husákem, s radostí vyznamená. Stejně tak ho prý ani nepřekvapilo, že Sýse na vyznamenání navrhuje vládnoucí koalice ANO, SPD, KSČM a s nimi ČSSD. „Že jim všem v tom ale pomáhají Piráti, to mi hlava nebere,“ vyjádřil se k hlasování na svém twitteru. Na to však Pikal reagoval, že v medailonku o Sýsovi nebylo nic podezřelého, co by ho přimělo si kandidáta prověřit.

  • Původní zdroj ZDE

Nominaci básníka navrhl místopředseda komunistů Leo Luzar, kterého podpořili poslanec ANO Stanislav Berkovec a sociální demokrat Antonín Staněk, podle nějž Sýsovi vyznamenání právem náleží. „Vyznamenání je za umění, a ne za ideologii, teď je to na prezidentovi, aby se rozhodl, zda mu jej udělí,“ řekl. Téhož názoru byl i Berkovec, podle nějž by se politika do oceňování neměla plést.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…