Pirát: Potrat? Ano. Těhotenství je užívání těla proti vůli ženy

03.04.2024 13:28

Člen strany Svobodných Daniel Štěpánek nechápe, že progresivisté na jedné straně podporují veganství, protože se nesmí ubližovat zvířatům, a na druhé straně jim nevadí potraty, kdy dochází ke ztrátě lidského života. Svoji tezi k tomu přinesl pirátský kandidát ve volbách do Evropského parlamentu Tomáš Guth Jarkovský. „…smrt živého tvora nestojí za takovou malichernost jako ,dobře se najíst'. V případě těhotenství se nebavíme o malichernosti, ale o devítiměsíčním užívání tvého těla proti tvé vůli,“ vysvětlil s tím, že ani není vyřešená otázka, odkdy lze brát plod jako lidský život.

Pirát: Potrat? Ano. Těhotenství je užívání těla proti vůli ženy
Foto: Repro X
Popisek: Pirát Tomáš Guth Jarkovský

Daniel Štěpánek ze strany Svobodných na sociální síti X upozornil na zvláštní paradox, kdy lidé dokáží podporovat jak veganství, tak potraty. „Největší paradox vidím u pro-choice veganek a vegeteriánek. Prostě na rybu se nesmí ani šáhnout a nebo ji zabít, ale dítě v břiše klidně zabít. A dostávají se ke mně příběhy matek, které jsou ještě za tu vraždu rády a samy tak učí i své dítě, že jejich sourozenec je jen parazit, kterého je potřeba zabít,“ podivil se Štěpánek.

 

 

Na jeho příspěvek reagoval Pirát Tomáš Guth Jarkovský, podle nějž nejde o srovnatelné věci. „A není to že spíš než paradox si prostě překrucujete ty motivace a argumenty?“ ptá se Jarkovský.

„Málokdo říká, že se nesmí za žádnou cenu šáhnout na život ryby, ale spíš se argumentuje, že smrt živého tvora nestojí za takovou malichernost jako ,dobře se najíst'. V případě těhotenství se nebavíme o malichernosti, ale o devítiměsíčním užívání tvého těla proti tvé vůli a jeho pravděpodobná nezvratná změna/poškození. Taky to furt je i zdraví ohrožující proces,“ vysvětluje Jarkovský.

Navíc podle něj není dořešená otázka, kdy se plod stane lidským životem. „A to úplně pomíjím 1) etickou spíš nevyřešitelnou otázku, jestli je plod vlastně lidský život 2) že pro nejezení masa jsou velmi často i enviromentální argumenty, což jsou teda i pro to nemít děti,“ uzavřel Jarkovský.

 

 

Podle Šimona Zajíčka je ale taková argumentace zavádějící, protože je zřejmé, že už po prvním měsíci má plod srdce a nervový systém. „Otázka ,Jestli je plod vlastně lidský život' není otázka o podstatě člověka, ale o snaze udělat z člověka parazita, kterého se jen tak můžeme zbavit. Nic víc. DNA vzniká u početí. Srdce začne tlouci někdy v 5 týdnu. Mozek a nervový systém v 6 týdnu. Ale je to ,neřešitelná' otázka,“ má jasno Zajíček.

 

 

Pirátský kandidát v evropských volbách Tomáš Guth Jarkovský sám sebe označuje za progresivistu. „Protože mi záleží na světě okolo sebe, angažuji se i v politice. V Evropském parlamentu se chci věnovat lidským právům a jejich propojení s digitálními technologiemi. Klíčová jsou témata ochrany soukromí, etického využívání AI, rovnosti žen a mužů, ochrany menšin a zranitelných a sebevědomá zahraniční politika. Jako nutný krok vidím zapojení a naslouchání mladým a jejich důvěra v liberální demokracii, jasné hodnoty a neztrácení naděje,“ píše o sobě Jarkovský na webu Pirátů.

Jarkovský na sebe upozornil už v minulých letech, když například prohlásil, že Masaryk by v dnešní době podporoval manželství pro všechny i genderové kvóty. „No tak víme, že Masaryk byl dost feminista a nebál se nových nápadů (viz jeho příjmení), a také víme, že uměl celkem odolávat předsudkům a rozhodovat racionálně a tolerantně (třeba co se týče antisemitismu),“ vysvětloval svoje přesvědčení.

Takové roubování progresivistických myšlenek na historické osobnosti ale mnozí odsuzují. „Je smutné, jak se progresivističtí klauni snaží roubovat své hodnoty na lidi narozené v půlce předminulého století a ještě to vydávají za jednu jedinou pravdu,“ reagoval novinář Jan Palička

 

 

Jarkovský také prohlásil, že české Velikonoce kazí násilí na ženách a mlácení proti jejich vůli. „Miluju český Velikonoce. Krásný svátek s mnoha unikátními prvky, spoustou lokálních variací a je jak pro křesťany, tak ty, co chtějí jen slavit jaro. Proto mě štve, když nám ho ničí agresivní lidi, co ho zbytečně kazí ostatním a mlátí je proti vůli. To není třeba. Je NAPROSTO v pohodě jestli to nějaké ženy mají rády, nebo dokonce vyžadují. Dokonce je v poho i kdyby chtěly, aby to bolelo. Stojí fakt málo energie si třeba večer zčeknout, jestli o tohle má dívka/žena zájem,“ navrhuje Jarkovský.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …