Pirát se zasnil, jak vylepšit internet. A Xaverovi spadla brada

27.09.2020 7:45

Obhajující Jaroslava Jermanová, toužící dokončit rozdělané, ministerský náměstek Robin Povšík, nabízející svou zdatnost politického profesionála, nebo Pirát Jiří Snížek. I to jsou kandidáti na hejtmana Středočeského kraje, kteří se objevili v předvolební diskusi Luboše Xavera Veselého na XTV.

Pirát se zasnil, jak vylepšit internet. A Xaverovi spadla brada
Foto: Vysílání XTV
Popisek: Krajská debata XTV- Středočeský kraj

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí

Středočeský kraj byl v minulosti řízen velmi výraznými hejtmany. Tím historicky prvním byl Petr Bendl z ODS, po osmi letech jej vystřídal David Rath. Jeho mandát skončil zatčením státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou.

V posledních čtyřech letech řídí kraj obepínající hlavní město hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO, v koalici s ČSSD.

Debaty hejtmanských kandidátů se na XTV zůčastnilo celkem šest zájemců o post v čele kraje. Debatovali ve dvou trojicích. Nejprve hejtmanka Pokorná Jermanová s kandidátem ČSSD Robinem Povšíkem a trio doplnil Antonín Fryč, kandidát hnutí Trikolóra.

KLIKNĚTE NA CELÝ POŘAD XTV. PŘEDVOLEBNÍ DEBATA 2020: STŘEDOČESKÝ KRAJ- JAROSLAVA POKORNÁ JERMANOVÁ (ANO), ANTONÍN FRYČ (TRIKOLÓRA), ROBIN POVŠÍK (ČSSD)

Hejtmanka dostala minutu, aby se „představila“, ačkoliv právě ona je středočeských voličům známa. Během limitu proto shrnula, co se jí podařilo. Kraj je finančně stabilizován nejlépe za dvacet let své existence, daří se opravovat silnice, 3 miliardy byly investovány do opravy krajských nemocnic, které byly vyvedeny z červených čísel. Mnoho dalších projektů je rozdělaných a hejtmanka by je v příštím období ráda dokončila.

Povšíka moderátor požádal, aby minutu skutečně využil ke svému představení. „Paní hejtmanka mohla tyto úspěchy prezentovat jen díky tomu, že má skvělého koaličního partnera, sociální demokracii. A tu reprezentuji v tuto chvíli já,“ začal. Pak se představil jako „mladoboleslavský patriot a škodovák srdcem“, což spojil s informací, že si pořídil veterána Škoda 110 R, kterým objíždí střední Čechy ve své kampani. „Nestydím se za to, že politiku dělám profesionálně a že politiku umím a mám výsledky,“ představil se náměstek několika ministrů, v současnosti Jany Maláčové. Proto jeho profesionální politické dovednosti je dobré jej podporovat.

Kandidát Trikolóry se představil: „Na rozdíl od spoludiskutujících nejsem politik“. Do Prahy přišel z Jeseníků na studia ČVUT. Po roce 1990 založil společnost VAREX, zabývající se stavbou konstrukcí a postavil řadu hal včetně jednoho z terminálů ruzyňského letiště a mnoha škol a školek.

Hned poté se Pokorná Jermanová s Povšíkem pohádali, zda to byli hejtmani ČSSD nebo ANO, kdo nastartoval velkou obnovu středočeských nemocnic, aby posléze unisono okřikli lídra Trikolóry, že personální stav ve středočeských nemocnicích rozhodně není žádná katastrofa, jak naznačuje.

Povšík čelil poznámce moderátora, že jako profesionální politik není připraven, a vše zakončil tím, že se hrdě přihlásil k éře hejtmana Davida Ratha, kdy se podle něj připravily nejdůležitější projekty modernizace krajského zdravotnictví. „A že tam bylo nějaké škobrtnutí jednotlivce, to jsou věci, které si vyřešila policie,“ dodal. Škobrtnutím myslí „trestněprávní problém hejtmana“. Na moderátorův údiv potvrdil, že zatčení se sedmi miliony v krabici skutečně považuje za „škobrtnutí“.

Kandidát Trikolóry po deseti minutách výkladů, komu se co povedlo, poznamenal, že je podivný systém, ve kterém fakultní nemocnice spadají pod ministerstvo, další pod kraj, a jiné ještě pod jiné zřizovatele. „Občanovi je to jedno, ten chce kvalitní ošetření všude, v každé nemocnice,“ podivil se podnikatel.

Následovalo padesát minut velmi živé debaty na další témata, při které Jaroslava Pokorná Jermanová ujišťovala, že ona také nebyla vždycky politička a zná soukromý sektor, Povšík se posmíval Fryčovi, že evidentně nezná střední Čechy, když neví, kolik lidí dojíždí za prací z Příbrami do Prahy, a Fryč kroutil hlavou, že krajští politici věděli, že si velké firmy najímají zahraniční dělníky a teď se diví, že jsou u jejich ubytoven problémy.

„Udělala jsem spoustu chyb, ale nikdy se nestalo, aby kvůli tomu přišel Středočeský kraj o jedinou korunu,“ uvedla na závěr hejtmanka Jermanová.

Povšík zdůraznil, že „sociální demokracie je jistota a volbou sociální demokracie se nikdo nemůže splést“, načež slíbil zlepšení životního prostředí a nové bydlení.

Fryč si všiml, že u řady stran se v programu opakují stejné body, jako před čtyřmi lety. To znamená jediné- neudělalo se nic a stejný slib se slibuje znova. A to jej jako člověka z byznysu dost překvapuje.

Pirát: S kým se sejdeme, to zveřejníme

V druhé části debaty se představili Tomáš Havlíček, Jiří Snížek a Radek Rozvoral.

U Havlíčka, který zastupoval lídra kandidátky Martina Kupku, se moderátor Veselý musel velmi soustředit, za koho všechno vlastně kandiduje. Kandidátka ODS byla totiž vytvořena s „podporou“ Soukromníků, Monarchie.cz, Klubu angažovaných nestraníků a Konzertvativní strany.

Jiří Snížek je kandidátem České pirátské strany a Radek Rozvoral hnutí Svoboda a přímá demokracie.

KLIKNĚTE NA CELÝ POŘAD XTV. PŘEDVOLEBNÍ DEBATA 2020: STŘEDOČESKÝ KRAJ- TOMÁŠ HAVLÍČEK (ODS), JIŘÍ SNÍŽEK (PIRÁTI), RADEK ROZVORAL (SPD)

Anketa

Co podle Vás nejvíc pomáhá proti koronaviru?

25%
hlasovalo: 10197 lidí

Tomáš Havlíček je již nyní zastupitelem ODS a předsedou klubu středočeských zastupitelů. Čtyřicetiletý ekonom se v zastupitelstvu věnuje především hospodářství, ale také sociálním věcem.

Jiří Snížek místo sebe začal mluvit o „kandidátce plné zkušených a vzdělaných lidí“ a ujistil, že Piráti nemají vazby na žádné lobbisty a „když se s někým sejdeme, tak to zveřejníme“. Lidé by Piráty měli volit proto, že rozumí technologiím a myslí na slabší.

Radek Rozvoral se představil jako komunální politik z obce Všechlapy, kde je místostarostou a předsedou místního Sokola. Od roku 2017 je současně poslancem za SPD, které s Tomio Okamurou zakládal.

Moderátor zavtipkoval o „genderově nevyváženém názvu“ obce Všechlapy a pak se všichni tři kandidáti pustili do debaty.

Všichni se shodli, jak chtějí pomáhat zdravotnictví, načež Rozvoral upozornil, že v ČR se do zdravotnictví dává pouhých 7,1 procenta rozpočtu, což je pod průměrem EU. Pirát zmínil problém s elektronickou dokumentací záchranky, ve kterém se prý střední Čechy mají co učit od Prahy.

Jako zásadní problém bylo Havlíčkem z ODS zmíněno i to, že v řadě menších obcí Středočeského kraje, což omezuje jejich obyvatele v případné práci z domova a nutí cestovat po kraji, který je typický ucpanými silnicemi a dlouhým cestováním.

Xaver soudil, že Snížek určitě bude souhlasit, a Piráta téma skutečně zaujalo. Je totiž prý vystudovaný elektronik- informatik a pracuje pro malé obce. „Vím, že ten internet tam rychlý není, je to zoufalé a nedá se tam pracovat z domova,“ potvrdil. Přitom trend práce z domova posiluje a je to dobře, protože jinak se „v těch autech utopíme“.

Moderátor jej vrátil k tématu otázkou, jak tedy jako hejtman třeba do Všechlap (obec Radka Rozvorala byla po celou diskusi oblíbeným vzorkem středočeského venkova) doručí internet. Pirát ohromil: „No pokud vím, tak Elon Musk teď dělá Starlink a bude internet zdarma pro celý svět“. Pak začal rovnou jmenovat firmy, které zasíťování zařídí. „Teda teď jste hodně transparentní,“ zíral Xaver Veselý na jeho ajťácký výklad.

Následovala debata o dopravě, při které Pirát zopakoval, že se „utopíme v autech“ a vykládal, jak na debatu přijel vlakem z Kolína za 35 minut. „Ty silnice jsou pořád ty komunistické ze sedmdesátých let, co akorát nalili asfalt na ty formanské cesty. A já teď jedu na kole a drncám na tom, padesát let se tam nic neudělalo,“ předváděl drncání.

Následovala debata o kamionové dopravě, ve které kandidát ODS mával článkem hejtmana Bendla z roku 2006, kde varuje tehdejšího ministra dopravy, že po zavedení mýtného zaplaví kamiony středočeské silnice druhé a třetí třídy a Rozvoral vyjádřil názor, že kamiony jsou málo kontrolovány a zneužívají toho.

V závěru se ještě Pirát blýsl při výkladu o nezbytnosti inovací a pohledu do budoucnosti sloganem „uděláme z montovny mozkovnu“ a přirovnáním montoven ke „krysímu kolečku“. Rozvoral se snažil krotit jeho futuristické vize tím, že bychom měli řešit dnešek, ten se ale nedal zastavit: „Potřebujeme učit lidi programovat, matematiku,spolupracovat, jazyky“.

„Ne, žijeme dneska,“ kroutil hlavou lídr kandidátky SPD.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…