Pirát zvedl ze židle Babiše: Seznam Zprávy? Antibabišovský fake. Majitel tu neplatí daně. To nečtěte! Takoví hlupáci tam pracujou

22.10.2020 16:43

Poslanci ve Sněmovně dnes v rámci odpoledních ústních interpelací „grilují“ předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) a ministry. Poslanec Lukáš Černohorský (Piráti) předstoupil před plénum s dotazem ohledně návrhu na využití prostředků z fondu pro spravedlivou transformaci. Premiér Andrej Babiš se následně rozčílil, označil poslancovu zprávu za fake news.

Pirát zvedl ze židle Babiše: Seznam Zprávy? Antibabišovský fake. Majitel tu neplatí daně. To nečtěte! Takoví hlupáci tam pracujou
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš promlouvá k občanům

„Dne 14. 10. 2020 jste na jednání vlády projednali dokument pojmenovaný Návrh využití prostředků z fondu pro spravedlivou transformaci. A následně jste i schválili návrh dotací mimo jiné i pro Lovochemii ve výši šesti miliard korun na projekt Nové energetické zdroje. Tento fond soustředí evropské prostředky určené pro lokality zasažené útlumem těžby uhlí. V České republice se jedná o Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj. Tuto dotaci v oblasti energetiky by tak měla získat chemická, nikoliv energetická společnost, podle tohoto usnesení. Tyto prostředky budou navíc přerozdělovány v rámci operačního programu, což řídí Ministerstvo životního prostředí, a váš ministr, zde přítomný pan Brabec, přitom ještě v roce 2014 působil na vrcholných pozicích ve společnosti Lovochemie,“ začal Černohorský, který by rád znal odpovědi na následující otázky. 

„Za prvé: Jakým způsobem byla společnost Lovochemie vybrána pro tuto dotaci a jak je možné, že takto obrovská dotace v oblasti energetiky byla navržena společnosti, která podniká v chemickém průmyslu. Zdali v tom nespatřujete problém, hlavně tedy v té části, že MŽP, které je odpovědné za přerozdělování těchto prostředků, je Richard Brabec, který v Lovochemii působil ještě relativně nedávno jako předseda představenstva? Za druhé: Jestli můžete uvést alespoň jedno nezávisle expertní stanovisko, které by snad tvrdilo, že přidělení této dotace není v rozporu s evropskými i českými předpisy ke střetu zájmu, podotýkám, že opak dokládá celá řada důkazů. Dle zákona o střetu zájmů totiž dotace nemůže získat společnost, kterou ovládá člen vlády. A za třetí: Uveďte prosím, kdy zveřejníte přehled všech navržených projektů z fondu pro spravedlivou transformaci,“ dodal Černohorský. 

„Nebudete mi věřit, ale já to slyším poprvé,“ začal svou odpověď Babiš. „Ten nesmysl... Teď mi Brabec napovídal, že je to nesmysl. V životě jsem to neslyšel. A máte vy vůbec nějaký jiný program než Antibabiš a střet zájmů a ty blbosti? Vždyť to není pravda. Nic nebylo schváleno. Proč to tady říkáte? Proč? Nemůžete mít jiný program než Antibabiš? Je to nesmysl. Není to pravda. Nechápu, proč to tady říkáte. Máte na to nějaký důkaz? Nebo jste četl nějaký fake news z nějakých antibabišovských serverů, nebo nechápu? Není to pravda, nic nebylo schváleno. V životě jsem neslyšel o tom, že by tam byla tahle chemička,“ rozčílil se Babiš.

„Představte si, že chemičky tady mají dokonce vlastní energetické zdroje. To bude asi pro vás překvapení. Asi by neměly. Takže je to nesmysl. A pan Brabec asi má interpelaci, doufám, že jste ho interpeloval stejně, chválabohu, takže já jsem se to teď dozvěděl od vás, teď mi to vysvětlil pan Brabec, že je to nesmysl. Takže já vám můžu jenom říct, že jsem přivedl z Bruselu 962 miliard. A díky mé urputnosti 42 miliard navíc. Díky mé urputnosti. Všem těm haterům jsem se už dávno zaplatil. Ti, kteří stále na mě útočí. 42 miliard navíc, díky tomu, že jsem bojoval až do poslední chvíle. A to umím zdokladovat. Na rozdíl od toho, co tady vy říkáte, což je samozřejmě nesmysl. Takže k těm evropským penězům... Ano, bylo to poprvé, co jsme vyjednávali, a myslím si, že jsme vyjednali obrovský balík peněz, který teď vlastně prezentujeme, a Česká republika chce být mezi prvními. Proto jsem už dvakrát byl u předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen a začaly ty rozhovory o tom, které ty projekty... a bude to schvalovat Evropská komise, takže nechápu, jak to vůbec můžete říct... Nebylo to schválené ani v Česku, nebylo to schválené ani v Evropě. A my samozřejmě chceme získat ty peníze – a to co nejdřív, abychom je dostali do příštího rozpočtu. Takže já jsem skutečně tím vaším vystoupením, které je úplně neuvěřitelné... Je to velké zklamání, protože vy stále apelujete na nějakou racionální debatu, jako opozice. A vždy, když s vámi mluvíme... Tak rezultát je jedině to, že nás jedině zostuzujete, urážíte a pomlouváte,“ zakončil Babiš.

Následně pirát Černohorský ještě doplnil: „Já jenom tedy doplním, že ty fake news, jak pravděpodobně pan premiér označil, tak to je ze Seznam Zprávy, kde byly zveřejněny případně i ty dokumenty, převzaté z aplikace eKLEP z jednání vlády, tak když tak, kdybyste se chtěl na to případně podívat,“ dodal.

A Babiš ihned zareagoval. „Tak samozřejmě, kyperská firma Seznam Zprávy, kde majitel neplatí daně tady, tak to je známý antibabišovský fake. Tam lžou od rána do večera o Babišovi, tak prosím vás, nečtěte to. To je jedna lež za druhou. Ty volby 2017, si pamatuji, že tam jeden redaktor stál před tou chemičkou, co jste říkal – a tvrdil sprostě, v pátek, hodinu před otevřením volebních místností, že zaměstnanci té chemičky dostali prémie, aby volili Babiše. Tak takovýhle hlupáci tam pracujou. Někteří jsou zhrzení, protože pracovali v nějaké skupině, která je ve svěřenském fondu. Od rána do večera jenom lži. To je Seznam Zprávy,“ uzavřel Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…